Fazantfilet met couscous, herfstvruchten en fine champagnesaus

Indien je nog steeds twijfelt over welk hoofdgerecht je met de feestdagen wil klaarmaken, dan kan ik je zeker dit gerechtje aanraden! Zelf heb ik het al een aantal keren klaargemaakt met parelhoenfilet zoals het oorspronkelijke recept, maar nu opteerde ik voor fazant. Je kan gerust (zoals ik doe) gewoon filets nemen van parelhoen of fazant, en dan maak je de saus wat anders. Je blust dan je pan na het aanbakken met wat cognac, en nadien voeg je de andere ingredïenten toe. Geen gedoe dan met karkassen afbruinen etc...
En het resultaat is zeker even lekker!

Oeps, ben wel mijn koriander en munt vergeten voor de foto!
Ingrediënten:
- 2 parelhoenders
- 150 gr couscous
- 30 gr pijnboompitten
- 30 gr pistachenoten
- 4 gedroogde abrikozen
- 1 wortel
- 1 ui
- 1 courgette
- 20 cl bruine gevogeltefond
- enkele fijngesneden muntblaadjes
- 1 takje fijngesneden koriander
- porto
- cognac
- 20 cl room
- beurre manié van 50 gr boter en 50 gr bloem
-1 fijngesnipperde sjalot
- peper en zout
- bloem
- boter

Werkwijze:

Fileer de parelhoen. Kruid de filets met peper en zout en wentel ze door de bloem. Bak ze aan in boter die u mooi hazelnootbruin hebt laten worden. Zet het vuur lager en laat het vlees zachtjes verder gaar worden.

Stoom de couscous en rooster de pijnboompitten in een antifkleefpan.

Snijd de wortel, ui en courgette in blokjes. Stoof ze in wat boter en roer ze door de couscous. Roer ook de pistachenoten en de in fijne stukjes gesneden abrikozen door de couscous.

Maak de saus: bak de parelhoenkarkassen aan. Snipper de sjalot en laat die even mee fruiten. Flambeer met porto en cognac en blus alles met de gevogeltefond. Laat tot de helft inkoken. Giet de room erbij en bind de saus met kleine blokjes van de beurre manié. Giet het mengsel door een zeef en kruid met peper en zout.

Laat wat boter hazelnootbruin kleuren en roer die door de couscous. Roer er nog wat fijngesneden munt en koriander door.

Leg op elk bord een bergje couscous, leg daarop een parelhoenfilet en giet ten slotte de saus eromheen.

Smakelijk!
Bron: Piet Degroote van restaurant ' De Noteling'


Reacties