zondag 5 januari 2020

Driekoningentaart

Vooreerst wensen wij jullie allen een gezond, voorspoedig en gelukkig 2020. Wij hopen jullie nog lang te mogen inspireren met onze receptjes en zelfmaak ideetjes. Zoals jullie gewoon zijn zullen wij toch proberen om twee postjes per week in te vullen. Mocht dit eens niet lukken dan hoop ik dat jullie ons dit niet kwalijk nemen, maar het is hier soms zo druk. Soms kan ik iets plannen, maar moet dit dan volledig herzien door onvoorziene omstandigheden. Waarschijnlijk herkennen jullie misschien jezelf hierin. Een job, kinderen en niet te vergeten de kleinkinderen. Schatjes zijn het, en ja ze gaan wel naar de crèche, maar toch zijn ze wekelijks bij oma.
Morgen is het 6 januari, feest van Driekoningen. Voor de eerste keer sinds we met het bloggen zijn gestart krijgen jullie een Driekoningentaart voorgeschoteld. Bladerdeeg en amandelpoeder horen er steeds bij, en dan kan je variëren. Ik koos voor wat extra peer en chocoladeparels. Ook een boon hoort erin te zitten. Ik zag dat ze in Nederland er soms zelfs een figuurtje in stoppen.



zondag 29 december 2019

Tafeldecoratie eindejaar

Deze avond zijn wij pas terug thuisgekomen van een tweedaagse naar de Veluwe. Reeds voor het zesde jaar op rij vertrekken wij altijd op 28 december met een bevriend koppel voor een lekker uitje. Meestal weet ik zelfs niet waar we heen gaan, het bevriend koppel regelt het verblijf en mijn man is chauffeur van dienst. Het is een culinaire trip waar we eerst wel een bezoekje of een wandeling aanrijgen. Lekker eten en slapen deden we in de Echoput, en vandaag bezochten we het museum Kröller-Müller. Een aanrader. 
Wij hopen dat jullie ook hebben genoten van de kerstdagen. Vandaag geen recept maar een sfeerbeeld van hoe wij de  kerst hebben doorgebracht. Dit jaar wou ik  graag een tafel met petrol en blauwtinten, en ja  ik gebruikte  toch mijn  stammetjes om de tafel te decoreren. Verder deel ik ook nog graag mijn menu met jullie.

- enkele koude en warme hapjes
- zalm bonbon
- kalkoenfilet met diverse groenten,
   rode kool à la Nigella
   spruitjes in de oven met balsamico en pecorini
   witloof
    aardappelpuree met knoflook en parmezaan à la Nigella
- yoghurt ijs met granaatappel
- witte chocolade en pistache bavarois

Oudejaarsavond zijn wij maar met ons tweetjes en op Nieuwjaarsdag willen de kinderen graag een verzorgde brunch. Morgen weet ik dus wat mij te doen staat, snuisteren in kookboeken.


zondag 22 december 2019

Christmas gingerbread house

Knibbel knabbel knuisje, wie snoept er van mijn huisje? Deze tekst uit Hansje en Grietje kan van toepassing zijn voor deze blogpost.
Vorige zondag sprak ik al over peperkoekenhuisjes die gemaakt worden tegen Kerstdag. Dit stond al héél lang op mijn to do lijstje. Mijn vriendin Lieve kreeg vorig jaar een foto doorgestuurd van een kennis uit Sicilië van, ja je raadt het al, een peperkoekenhuisje, en ze wilde dit ook eens proberen. Blijkbaar is het ginds een traditie om tegen kerst een huisje te bakken. Lieve stuurde een mailtje en kreeg de ingrediëntenlijst toegestuurd, maar dat was dan ook alles. We legden onze agenda's eens bijeen om een gepaste datum te vinden. De ingrediëntenlijst hadden we dus, maar een model nog niet. Nu konden we zelf op karton een model uittekenen, maar je gelooft het misschien niet, het geluk was mij gunstig gezind en ik vond een mal voor dit huisje.
Op de kerstmarkt vond ik ook nog een uitsteekvormpje voor een lief hertje en ook een sneeuwman. Alles was voorhanden. Wij werkten dit huisje in drie keer af. De eerste namiddag bakten wij het deeg. Dit moet een nacht uitharden. Het moet immers stevig genoeg zijn om mee te werken. De tweede namiddag bouwden wij ons huisje op. Wij verstevigden alles goed om het wederom een nacht te laten uitdrogen. De derde namiddag zaten we opnieuw samen om alles af te werken. We lieten onze fantasie de vrije loop. Het is gewoon zalig om te doen. Haast is hier niet gepermitteerd. We dronken tussendoor een gember theetje en genoten, het was zoals in de filmpjes. Ons huisje kan je dus volledig opeten, elk ingrediënt, zelfs de afwerking.

Vooraanzicht van ons huisje met hertje.

donderdag 19 december 2019

Kerst bloemstuk

Vandaag wil ik graag dit bloemstukje met jullie delen. Onlangs had ik mij ingeschreven voor een workshop bloemschikken in het kasteel van Saffelaere. Enkele keren per jaar gaat daar een workshop bloemschikken door, en ik kan jullie aanraden om ook eens een les mee te volgen. Voor mij is een avondje bloemschikken pure ontspanning. Eventjes je geest helemaal leeg maken, gewoon eens met je handen iets doen, dit voelt zo goed. Deze avonden gaan door in samenwerking met Bloemenateljee Wim De Ruyver.  Zelf hoef je voor niets te zorgen, alles is voorhanden. Bij aankomst krijg je een heerlijke mocktail geserveerd, vervolgens volgt de nodige uitleg en ga je aan de slag.  De avond sluit af met een heerlijk diner er bovenop. Kortom een avond om gewoon te genieten.


Dit was het te maken stuk

zondag 15 december 2019

Sneeuwkoekjes

Laten jullie zich verleiden om gedurende de december maand af en toe een kerstfilmpje mee te pakken?  Ik moet bekennen dat ik dit doe. Je weet al wel op voorhand hoe de film zal aflopen, maar geef toe alleen al de sfeer die heerst in kerstfilms maakt een mens gelukkig. Creatief als ze zijn maken ze wel wat eigen kerstversiering (hetgeen logisch is), worden er koekjes gebakken en héél soms zelfs een peperkoekenhuisje, waar dan soms wel een wedstrijd aan verbonden is.
Mochten jullie nu ook koekjes willen bakken, dan kan ik dit zeker en vast aanbevelen. Zacht van textuur en met een rijke chocoladesmaak. Het sneeuweffect verkrijg je door ze voor het bakken goed in de poedersuiker te dopen. Niet te moeilijk om te maken, super lekker en bovendien toch fraai ook!


woensdag 11 december 2019

Kaarsjes in een boomstam

Wie herinnert zich nog onze kerstversiering van vorig jaar?  Ik wou toen een vrij landelijke tafel gezien ik met boomstammetjes wou werken. Dit najaar had ik opnieuw een ideetje. Er lagen nog tal van boomstammetjes in mijn hok die ondertussen waren gekliefd. In mijn stock had ik ook nog heel wat fijne kaarsjes liggen. Het idee rijpte om deze samen te gebruiken. Ik vond iemand die bereid was om enkele fijne gaatjes te boren in mijn halve stammetjes. Gezien het nu al december is, werkte ik het geheel af met wat klimop. Ga ik dit gebruiken? Neen ik weet het niet, maar we zien wel.

zondag 8 december 2019

Mandarijncake

Deze cake maakte ik reeds enige tijd geleden voor ons weekendje naar Cadzand. Ik had toen geen tijd om een foto te maken, maar aangezien hij bijzonder in de smaak viel was ik van plan om hem nog eens te bakken. Zaterdag was mijn kleinzoon Woutje hier en ik moest maar één keer voorstellen om samen cake te bakken. Ditmaal maakte ik hem in mijn Nordic Ware, tulband original. Deze stond al meer dan een jaar onaangeroerd in de kast. Hoog tijd om hem eens uit te proberen. Het originele recept komt van Rutger, maar ik gaf er deze keer een eigen twist aan. Ik gebruikte namelijk mandarijnsiroop van Monin en geen sap van mandarijntjes.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...