Tarte tout chocolat aux myrtilles

Voor de verjaardag van ons Noortje was dit een van de drie taarten. Mijn oudste zoon en schoondochter zijn echte chocoladelovers en ook Wout en Noor lustten dit wel! Er staat al een topper op onze blog, met name onze chocoladetaart met frambozen. Echter nu wou ik een nieuwe taart maken, nog wat specialer. Ik vond het recept in het boek 'Gâteaux Waouh' van Noémie Strouk, Ik moet jullie bekennen dat ik dit boek zeker al een vijftal jaar in mijn bezit heb, maar ik had er tot op heden nog maar 1 taart uitgemaakt en deze toen zelfs niet geblogd. Hoog tijd om daar dus verandering in te brengen. De taarten uit dit boek zijn echte pareltjes. Normaal moest ik ook chocoladekrullen zelf maken, maar de tijd ontbrak mij met drie kleinkinderen rond mij op zaterdag en eerlijkheidshalve ik maakte dit nog nooit. Misschien hoog tijd om hiervoor eens een cursus te volgen. 

Ingrediënten:
Voor de ganache
- 7 cl + 15 cl volle room
- 20 g vloeibare acaciahoning
- 100 g donkere chocolade
Voor het deeg
- 100 g zachte boter
- 80 g bloemsuiker
- 20 g cacaopoeder
- 1 ei
- 2 g zout
- 180 g bloem
Voor de confituur
- 250 g bosbessen
- 180 g kristalsuiker
- 1/2 citroen in rondjes gesneden
Voor de afwerking
- 100 g donkere chocolade
- cacaopoeder
- verse bosbessen
- eventueel bladjes goud 

Werkwijze:
Voor de ganache:
Doe 7 cl room met de honing in een kookpot en breng aan de kook. Giet dit vervolgens over de donkere chocolade en meng met een spatel. Voeg vervolgens de resterende goed koude room toe, meng nog eens goed en plaats voor minstens 3 uur in de koelkast.
Voor het deeg:
Bewerk de boter met de suiker en de cacao. Meng het ei met het zout en klop los met een vork, voeg dit bij het botermengsel.  Blijf mengen tot je een homogeen mengsel verkrijgt. Voeg tenslotte de bloem toe en verwerk het samen. Vorm tot een bol, wikkel in folie en plaats minimum 1 uur in de koelkast.
Voor de confituur:
Maak een confituur met de bovenstaande ingrediënten of gebruik een potje gekochte confituur.
Voor de taartbodem:
Verwarm de oven voor op 180°C.  Rol het deeg uit tot 2/3 cm dikte. Beboter een taartvorm en bestuif lichtjes met bloem. Plaats het deeg in de vorm en prik in de onderzijde met een vork. Plaats hierop een bakpapier en vul met bakparels. Bak voor 15 tot 20 minuten. Laat koud worden op een taartgrill.
Voor de chocoladedecoratie:
Ik maakte deze niet, maar van de chocolade kan je door temperen en bewerken van de chocolade krullen proberen maken. Ik had daar geen tijd voor en beheers ook niet die techniek. Ik moet zeggen dat dit de taart nog mooier zal maken. Aan jullie de keuze. 

Opmaken van de taart:
Smeer op de afgekoelde bodem een laag bosbessen confituur. Klop de ganache door middel van een mixer op tot een smeuïge mousse. Doe dit vervolgens in een spuitzak. Begin in het midden van de taart en spuit rondom de mousse. Bepoeder vervolgens met wat cacaopoeder. Plaats naar keuze enkele verse bosbessen, wat goudblaadjes en eventueel de zelfgemaakte chocoladekrullen of gekochte chocolaatjes.

 
 
 

Reacties