Chocolade - karameltaart

Dit taartje stond op het menu voor het feestje van Nathan. Bij de taarten die ik maak voor feestjes is er altijd wel een chocolade taart bij. Ik had al eens een chocolade-karameltaart gemaakt zomaar en ik had ze toen meegenomen naar het werk. Binnen de kortste keren was ze opgegeten. Ik maakte ze toen zonder echt recept, maar ondertussen kwam ik een uitgeschreven recept tegen uit het kookboek van mijn Kitchenaid. Ik werkte de versiering af naar een idee dat ik vond op Gwenn's Bakery. Zoals je kan zien had ik wel wat de bibber bij de eerste streepjes, maar het beterde naarmate ik er meer deed. Ik ben geen specialist hé, maar dit is wel ambachtelijk gemaakt. Uitproberen zou ik zeggen. 

Ingrediënten:

Zanddeeg
- 100 g boter
- 70 g poedersuiker
- 1 snuifje zout
- 35 g ei
- 175 g bloem
- 30 g amandelmeel
Karamel
- 250 g suiker
- 150 ml vloeibare room
- 100 g lichtgezouten boter
Chocoladeganache
- 200 g pure chocolade
- 150 ml vloeibare room
- 20 g boter

Werkwijze:
Mix de bloem, suiker en het zout in de mengkom van de mixer voorzien van de platte menghaak 30 seconden lang op stand 1. Voeg de in blokjes gesneden boter toe en meng alles 2 min. lang op stand 2. Voeg tenslotte het ei toe en meng alles totdat er een bal ontstaat. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het 1 uur rusten in de koelkast. 
Verwarm de oven voor op 180°C. 
Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad en bedek een van tevoren beboterd en met bloem bestoven taartblik met een diameter van 28 cm met het deeg. Prik met een vork in het deeg, bedek het met bakpapier en plaats er bakparels op en bak de taart blind in de oven gedurende 20 minuten. Haal het bakpapier en het vulgewicht eruit en bak de taart nog 5 min. Laat hem vervolgens afkoelen.
Doe de suiker en 1 el water in een steelpan en bereid de karamel. Voeg de vloeibare room toe en klop met de draadgarde. Wees voorzichtig en zorg ervoor dat je je niet brandt. Voeg tenslotte de boter toe, meng alles door elkaar en giet het mengsel over de taartbodem. Laat de taart 30 min. afkoelen in de koelkast. 
Hak de chocolade in stukjes of gebruik chocolade galets. Doe ze in een kom. Breng de vloeibare room aan de kook in een steelpan. Giet dat over de chocolade en laat het 2 minuten rusten. Meng dit voorzichtig door elkaar. Voeg vervolgens de boter in stukjes toe terwijl je met de klopper alles onder elkaar mengt. Gebruik het onmiddellijk of bewaar in de koelkast. 
Neem de taartbodem, voeg eerst de karamel toe. Plaats eventjes in de koelkast en doe er nadien de chocoladeganache over. 
Om de lijntjes te verkrijgen smelt je eenvoudig wat melkchocolade. Doe dit in een spuitzak en spuit vervolgens met vaste hand :) fijne streepjes op een kant van de taart. Werk af met enkele parels.

Reacties