Rabarber meringuetaart op Franse wijze

Vorig jaar gingen we voor enkele dagen naar Marche en Famenne, dit jaar zaten we de week voor de zware overstromingen een drietal dagen in Chéoux (tegen Rendeux). Eventjes ontpannen na voor mij toch wel enkele héél zware maanden. Ondertussen weet ik dat na de laatste scan ik hoopvol mag zijn. Het beestje lijkt alvast (voorlopig ???) verslagen. Hopelijk blijft dit zo. Telkens als ik in de Ardennen ben moet ik naar een boekenwinkel. Daar hebben ze toch een ander assortiment bakboeken dan hier. De Franse patissiers kan men daar héél gemakkelijk vinden en ook Thermomix boeken. Dus reeds twee jaar op rij kocht ik er mij enkele. Deze taart vond ik  in 'Pâtisserie' van Christophe Felder en Camille Lesecq. Prachtige pareltjes, stuk voor stuk. Voor de verjaardag van ons Noortje liet ik mij verleiden om deze te maken. Bij deze taart wordt ook de meringue gebakken. Gezien ik rabarber uit mijn eigen tuin gebruikte is de gedroogde rabarber bovenop als versiering wat klein uitgevallen, maar dit is wat men noemt ambachtelijk gemaakt!

Ingrediënten:
Deeg
- 450 g rabarber
- 150 g suiker
- 150 g boter op kamertemperatuur
- 2 eigelen
- 1 ei
- 150 g bloem
- 75 g Maïzena
- 1/2 zakje droge gist
Meringue
- 120 g eiwit
- 160 g fijne suiker
- 1 kl vanille extract
- 1 l Maïzena
- 1 l azijn
Ronde springvorm van 24 cm.

Werkwijze:
Haal de pel van de rabarber en snij in stukjes. Doe ze in een vergiet en bestrooi met 2 eetlepels suiker. Laat dit gedurende 2 tot 3 uren uitlekken. Verwarm de oven voor op 180°C.
Klop de suiker en de boter samen. Voeg de eigelen en het ei toe. Meng de bloem met de Maïzena en het gist samen en voeg dit vervolgens langzaam toe aan het mengsel. Vet de springvorm in met wat boter en doe het mengsel in de vorm. Strijk wat glad. Doe hier vervolgens de uitgelekte rabarber bovenop. Plaats in de voorverwarmde oven voor ongeveer een 40 minuten.
Ondertussen klop je de eiwitten voor de meringue stevig op. Voeg dan beetje bij beetje de suiker toe. Wanneer dit mengsel, glad en blinkend is voeg je het vanille extract, de Maïzena en de azijn toe, terwijl je verder blijft kloppen. 
Haal de taart uit de oven en met behulp van een spuitzak spuit je de meringue bovenop de gebakken taart. Plaats opnieuw in de oven voor ongeveer 30 minuten waarbij je de temperatuur verlaagt naar 160°C. Ontvorm en laat koud worden.
Je kan de taart decoreren met enkele stukjes rabarber (bestrooid met poedersuiker), die ongeveer een 10 minuten in de oven gebakken worden op 160°C.
Smakelijk!

 

Reacties