Citroentaart

Onlangs vierden wij ook Nathan's tweede verjaardag. Je kon al enkele foto's zien verschijnen in mijn Facebook verhaal.  Het thema was Bumba, en ze hebben zich kostelijk geamuseerd.  Ze vonden het zo leuk dat ook ons Noortje dit thema wil voor haar feestje. Zij is op 6 juli jarig en wordt ook 2 jaar. Mijn dochter koos de taarten en één van haar lievelingstaarten is citroentaart. Wij maken onze citroencrème altijd naar het recept van Jef Damme, daar wijken wij niet van af.  Afwerken deed ik met een Italiaanse meringue. Deze taart is overheerlijk. Voor zij die het wensen geef ik ook het recept voor het zanddeeg, maar ik gebruikte een zanddeeg van Herta.


Ingrediënten:
Zanddeeg
- 250 g bloem
- 125 g suiker
- 125 g boter
- 1 ei
- zout
Citroencrème
- 4 citroenen, onbespoten
- 4 eieren
- 200 g suiker
- 300 g boter
Italiaans schuim
- 30 ml water
- 150 g extra fijne suiker
- 90 g eiwitten
 
- bakvorm 20 cm
 
Werkwijze:
Maak het zanddeeg zelf en laat het 30 minuten afkoelen in de koelkast. Verwarm de oven voor op 180°C. en bak de taartbodem gedurende 15-20 minuten. Vergeet niet het deeg in te prikken, papier erop te plaatsen en bakparels.  Of je neemt een klaar gekocht zanddeeg en volgt de instructies op de verpakking. 
Voor de citroenvulling rasp je de schil van 4 citroenen en pers je deze vervolgens uit. Doe het citroensap, de schil, de suiker en de boter en de eieren samen in een kookpot en laat samen opwarmen tot circa 85°C. Dit opwarmen dient te gebeuren onder voortdurend roeren, ten einde aanbranden te voorkomen. Uiteindelijk bekomt met een zalfachtige, tamelijk vaste crème, die je zuiver kan gebruiken of eventueel met wat slagroom kan verdunnen. 
Voor de meringue meng je het water met de suiker in een steelpan. Doe de eiwitten in de megkom van de keukenrobot en breng de draadgarde aan. Verhit de suikersiroop. Als deze op een temperatuur van 110°C. is gekomen, klop dan de eiwitten op stand 8. Kook de suiker siroop totdat het een temperatuur van 121°C. heeft bereikt. Verlaag de stand van de keukenrobot en giet de suikersiroop beetje bij beetje oer de half stijfgeklopte eiwitten. Verhoog de stand van de keukenrobot en klop de meringue stijf, titdat deze helemaal is afgekoeld. Vul een spuitzak met  meringue en plaats een spuitmond naar keuze. 
In de afgekoelde taartbodem doe je de crème en laat deze koud worden in de koelkast. Vervolgens verdeel je er de meringue over. Ik deed het nonchalant, gewoon met de lepel, zonder spuitmond. Met behulp van een brandertje kleur je de meringue lichtjes. 

Bron: Kookboek Kitchenaid en 'Gebak en taarten' Jef Damme

Reacties