Ingezakte chocolade-amarettotaart met room met verkruimelde amaretti

Enige tijd geleden was er een kookprogramma van Nigella Lawson op BBC met de  recepten uit haar boek 'Bij mij aan tafel'. Ik moet zeggen dat ik haar héél graag bezig zie op T.V. Je krijgt instant het gevoel van dit moet ik maken, dit ziet er lekker uit. Toen ik haar deze chocoladetaart zag klaarmaken wou ik deze kost wat kost eens uitproberen. Echter voor twee vind ik dit dikwijls de moeite niet. Nu met het feestje van Toine, yes, enkel wel voor de volwassenen, gezien de likeur die erin verwerkt is. Bovendien is deze taart glutenvrij. Men maakt ze met amandelmeel! Het mengsel van amandelmeel en amaretti geeft een marsepeinsmaakje en dat in combinatie met de bitterheid van chocolade. Voor het serveren klop je ook wat room lobbig op. Hier doe je ook wat amaretto bij en enkele verkruimelde amarettikoekjes. Gewoon hemels!


Ingrediënten:

- 100 g grof gehakte puren chocolade, 70% cacao
- 100 g ongezouten boter, in blokjes, plus wat extra om de vorm in te vetten
- 4 eieren, op kamertemperatuur
- 125 g fijne kristalsuiker
- 75 g amandelmeel
- 2 el cacaopoeder, gezeefd, wat extra om te bestuiven
- 3 el amaretto

- 2,5 dl room
- 1 el amaretto
- enkele verkruimelde amarettikoekjes

- 1 springvorm 20 cm

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180°C/ hetelucht 160°C. Vet de wand van de springvorm in en bekleed de bodem met bakpapier. Smelt de chocolade en boter in een hittebestendige kom boven een pan met kokend water zonder dat de kom het water raakt, of in de magnetron. Schenk het mengsel in een kan en laat iets afkoelen. Klop de eieren en suiker dik en schuimig tot het volume is verdubbeld, of zelfs verdriedubbeld. Roer met een vork het amandelmeel en de cacao in een kom goed door elkaar. Zet de mixersnelheid op laag en roer dit mengsel voorzichtig lepel voor lepel door de eieren en de suiker. Roer de amaretto door de licht afgekoelde gesmolten chocolade en boter. Schenk dit glanzende mengsel al kloppend in een langzame, gestage stroom in het cakebeslag; het lijkt nu een prachtige chocolademousse. Roer het met de hand nog een keer door om te zorgen dat alles glad en luchtig gemengd is. Schenk en schraap het beslag in de springvorm. Bak de cake 20-25 minuten in de oven tot hij aan de rand loskomt, de bovenkant een licht gebarsten en bobbelige dunne korst heeft in de kleur van lichte melkchocolade (de cake eronder is donker en gaar) en een satéprikker eruit komt met een paar vochtige kruimels eraan. Zet de cake in de vorm op een rooster, leg er een schone theedoek over en laat hem afkoelen. De bovenkant van de cake zal tijdens het afkoelen nog iets meer gaan barsten en wat inzakken, wat een decoratieve rand oplevert. Open zodra de cake koud is de vorm en zet de cake voorzichtig op een taartstandaard of bord. Alleen waaghalzen verwijderen de bodem. Schud een theelepel cacao door een fijn theezeefje om de bovenkant te bestuiven, zoals bij een chocoladetruffel.
Klop vlak voor je serveert de room en amaretto door elkaar tot er rimpels op verschijnen en de room dik is maar nog zacht genoeg om hem naast de cake te scheppen. Spatel rustig het grootste deel van de verkruimelde amaretti door de room, die daardoor nog iets dikker wordt. Schep de room in een serveerschaaltje en strooi de rest van de amarettikruimels erover.

Reacties

  1. Dit recept 😋ga ik zeker uitproberen. Zag het net op t.v. voorbij komen.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten