Geroosterde pastinaak en zoete aardappel met kappertjesvinaigrette à la Ottolenghi

Ovenschotelrecepten met geroosterde groenten kan je momenteel overal vinden. Zelf maak ik al geroosterde groenten klaar sedert 2006. Toen kreeg ik het kookboek cadeau 'Smaak en evenwicht, zo eenvoudig' van Marie-Claire Quittelier. Hier stonden héél veel gezonde groenten gerechten in, en ik was meteen fan van het eerste uur. Waarom dan deze ovenschotel zullen jullie misschien denken, wel omdat deze apart is door de frisse vinaigrette. En dit vond ik een openbaring. Hier ten huize van de tafelfee is er een fervente aanhanger van gerechtjes met kappertjes. Wie? Ja mijn echtgenoot. Bovendien heb je voor deze schotel ook niet teveel specialekes nodig van kruiden. De meeste heeft iedereen wel in zijn voorraadkast liggen. Dus niets houdt jullie tegen om deze uit te proberen. 


Ingrediënten:
- 4 pastinaken, (ongeveer 700 g voor 4 personen)
- 4 middelgrote rode uien
- 1 1/2 dl olijfolie
- 4 takjes tijm
- 2 takjes rozemarijn
- 1 bol knoflook, horizontaal doormidden gesneden
- 2 middelgrote zoete aardappelen ( in totaal 600g)
- 30 cherrytomaatjes, ik gebruikte gewone gekleurde tomaatjes
- 2 el citroensap
- 4 el kleine kappertjes (grote eventjes doorhakken)
- 1/2 el ahornsiroop
- 1/2 tl dijonmosterd
- 1 el geroosterd sesamzaad
- zout en peper
 
Werkwijze:
Verhit de oven tot 190°C. Schil de pastinaken en snijd ze afhankelijk van de lengte in twee of drie stukken. Snijd elk stuk overlangs middendoor of in vieren. De stukken moeten zo'n 5 cm lang en 1 1/2 cm breed zij. Pel de uien en snijd elk ervan in zes parten.  Doe de stukken pastinaak en ui in een mengkom en voeg 1 1/4 dl olijfolie, de tijm, rozemarijn, knoflook, 1 theelepel zout en wat peper toe. Vermeng alles en verdeel het in een grote braadslee. Rooster alles 20 minuten. Snijd intussen aan beide kanten een schijfje af van de zoete aardappelen. Was ze goed en snijd ze met de schil overlangs doormidden en dan elke helft in zes partjes. Schep de aardappel door de pastinaak in de braadslee. Rooster de groenten nu 40-50 minuten. Ik roosterde ze echter maar 20 minuten en dit was voldoende. Roer als alle groenten gekleurd en gaar zijn de halve tomaatjes erdoor. Rooster alles weer 10 minuten. Klop intussen citroensap, kappertjes, ahornsiroop, mosterd, de overgebleven 2 eetlepels olie en 1/2 theelepel zout door elkaar. Giet de dressing over de geroosterde groenten zodra ze uit de oven komen. Roer goed, proef of er voldoende zout en peper zijn toegevoegd. Strooi eventueel het sesamzaad over de groenten en dien ze op in de braadslee.

Bron: 'Plenty' Yotam Ottolenghi.





Reacties