Grootmoeders appeltaart

'One apple a day keeps the doctor away', dit is zo een van die gezegdes die immer in je hoofd blijven hangen, vinden jullie dit ook? Misschien ook een van de redenen waarom je met een appelcake of appeltaart nooit kunt misdoen. Ik kreeg de raad om nu tijdens mijn kankerbehandeling niets maar dan ook niets van suikers te nuttigen. Dus bakken werd mij ook afgeraden. Sorry, maar dat kan ik toch niet laten hoor, ik moet toch nog iets om handen hebben. Bovendien deel ik toch altijd het meeste uit, en  wil ik jullie graag toffe, lekkere receptjes blijven delen. Soit, deze appeltaart is voor dochter en zonen, ga hen straks een stukje afleveren en zo zie ik ook mijn kleinkinderen nog eens. 


Ingrediƫnten:
- scheutje calvados
- 50 gram rozijnen (optioneel)
- 1 rol kruimeldeeg 
- 6 appels ( geen granny!)
- 2 eieren
- 250 ml melk of een mengsel van melk en room
- 50 g suiker
- merg uit 1 vanillestokje

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 175° C.
Wel de rozijnen in de calvados. 
Rol het deeg uit in de gepaste vorm. Plaats een extra stuk bakpapier op het deeg en vul de vorm met bakbonen. Bak de bodem 10 minuten, verwijder de bakbonen en papier en laat nog 5 minuten bakken.
Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in niet te dunne en niet te dikke plakjes. 
Schik ze op de taartbodem. Laat de rozijnen uitlekken (maar bewaar de calvados) en leg ze op de appels. Klop de eieren met de melk, suiker, vanillemerg en de calvados. Schenk dit mengsel over de appels en bak de taart circa 40 minuten.
 


Reacties