Bami Goreng

Bami is oorspronkelijk een Chinees ingrediënt. "Ba" betekent vlees, en "mie" is de benaming voor een soort noedels gemaakt van tarwe. Soms bracht ik dit gerecht al eens mee van de Chinese afhaal, maar tot op heden had ik dit nog niet zelf gemaakt. Tot op heden. Amai, wat een verschil. Lekker dat dit was, boordevol groenten en zo rijk aan smaak, en niet moeilijk klaar te maken. Kortom allemaal troeven om dit eens uit te proberen. 


Ingrediënten:
- 250 g eiermie (egg noodles)
- 2 el olijfolie + extra
- 4 sjalotjes
- 3 teentjes knoflook
- 2 courgettes
- 150 g peultjes
- 150 g taugé
- 250 g spekreepjes
- 4 el ketjap manis
- 2 tl sambal oelek + extra
- 2 tl gemberpoeder
- 2 tl gemalen komijn
- 2 tl kurkuma
- 3 lente-uitjes
- 4 eieren
- kroepoek 

Werkwijze:
Bereid de mie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en meng er een scheutje olie door. Zet opzij. Pel de sjalotjes en snijd ze in reepjes. Pel de teentjes knoflook en snijd ze fijn. Snijd de courgettes in blokjes. Snijd de peultjes diagonaal doormidden. Verhit de olie in een wok en bak de sjalotjes en knoflook glazig. Voeg de courgettes toe en bak tot ze zacht zijn. Voeg de peultjes en de taugé toe en bak even mee. Schep de groenten uit de wok en zet opzij. Doe de spekreepjes (in mijn geval bacon) in de wok en bak op hoog vuur 5 minuten. Voeg de ketjap, sambal en 1 eetlepel water toe en zet het vuur lager. Laat de saus een beetje indikken en de spekreepjes omhullen. Voeg de gemberpoeder, komijn en kurkuma toe en wok 1 minuut mee. Voeg de groenten en mie toe en schep goed om. Snijd de lente-uitjes in de lengte in dunne reepjes en doe ze in een kom ijskoud water. Verhit wat olie in een koekenpan, breek er 1 ei boven en zorg dat de dooier heel blijft. Bestrooi met zout en peper en bak tot het eiwit gestold is. Schep uit de pan. Bak zo nog 3 spiegeleitjes. Verdeel de bami goreng over kommen of diepe borden en leg in elke kom een spiegelei. Garneer met de lente-ui en serveer met kroepoek en extra sambal. 

Bron: Pasta en noodles, Wereldgerechten door Jesiel Maxan bij Forte Culinair


Reacties