Vijgen-amandeltaart met Griekse yoghurt

Onze blog zit in een nieuw kleedje. Na vijf jaar vonden we het hoge tijd om hem iets moderner, modieuzer , eigentijdser te maken. Grote dank aan mijn dochter en schoonzoon om dit voor mij te doen, zelf ken ik daar héél eerlijk niets van. Wat vinden jullie van de nieuwe lay-out?
 
Eindelijk, eindelijk, dit jaar vijgen van onze eigen boom. Vorig jaar hingen er al enkele op, maar voordat we ze konden verorberen waren ze al opgegeten door de wespen. Ja in de buurt zat een wespennest in de grond! Blijkbaar zijn de wespen verhuisd en gelukkig voor ons hebben we mooie, verse vijgen aan de boom. Van de eerste oogst maakte ik alvast deze heerlijke taart. Ondertussen moet ik zeggen dat dit de enige vijgen waren die we konden oogsten. Er hangen er nog heel wat op, maar ze groeien niet meer. Het toeval wil nu dat ik een receptje ben tegengekomen om deze mini vijgen op te leggen in een soort siroop. Dus, ik weet al wat mij binnenkort te doen staat.
 
                          
Ingrediënten:
- 200 g boter
- 150 g suiker
- 3 eieren
- 1/2 el vanille-extract
- 180 g fijn gemalen amandelmeel
- 100 g bloem
- snuifje zout
- 1/2 el gemalen kaneel
- 100 ml Griekse yoghurt
- 6 vijgen, gehalveerd
- 3 el fijne suiker
- 100 g amandelschilfers

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180°C. Vet een ovenschaal in met boter en bestuif met bloem. Doe de boter en de suiker in de keukenrobot en klop ze tot een romig, licht mengsel. Voeg al kloppend de eieren een voor een toe; doe het volgende er pas bij als het vorige ei volledig opgenomen is. Voeg vanille en kaneel toe. Mix in een andere kom de bloem en het almondmeel en schep dit geleidelijk bij het botermengsel. Zorg dat de droge ingrediënten volledig worden opgenomen en voeg ten slotte de Griekse yoghurt toe. Giet het cakebeslag in de vorm, leg de vijgen er bovenop, strooi de amandelschilfers langs de rand en bestrooi alles met de fijne suiker. Bak de cake ongeveer 45 minuten in de voorverwarmde oven. Test of hij gaar is door een pen in het midden te steken en laat hem in de vorm afkoelen. Ik serveerde er licht opgeklopte room bij, maar je kan er ook wat ahornsiroop bij serveren.

Reacties