Vlierbessentaart met amarettini

De vlier, die in de taal der bloemen voor ijver en vlijt staat, wordt tegenwoordig onderschat en genegeerd. Meestal willen de mensen hem niet in hun tuin en groeit hij rijkelijk langs spoorbanen, verwilderde bermen en op braakliggende terreinen. Momenteel kennen de meesten onder jullie wel de lekkere vlierbloesemsiroop, maar in de herfst kan je ook héél lekkere siroop maken van de donkere bessen. Deze siroop is trouwens goed voor verkoudheden en ook bij het ontbijt boven wat pancakes of havermout is het niet te versmaden.  Ik trof deze taart aan in een klein gebakboekje met de heerlijk klinkende naam 'Gâteaux et tartes de rêve'. Ik maakte hier reeds eerder onze 'speculoosdroom met bramen' en 'chocolademousse taart met noten' uit.


Ingrediënten:
- 50 g amarettini koekjes
- 75 g petits-beurre koekjes
- 60 g boter
- 30 g donkere chocolade

- 6 bl gelatine
- 150 ml vlierbessen siroop
- 200 g platte kaas, min 20 % vetgehalte
- 1 kl citroensap
- 50 g bloemsuiker
- 50 ml prosecco
- 150 ml room

Werkwijze:
Plaats een bakpapier dat je op maat knipte in een springvorm.
Voor de taartbodem verkruimel je de koekjes fijn. Laat de boter smelten met de chocolade. Meng alles samen en druk goed aan op de bodem van je taartvorm.
Week de gelatineblaadjes in koud water. Verwarm een weinig siroop van de vlierbessen en laat hier vervolgens de gelatineblaadjes in uitsmelten. Meng vervolgens dit mengsel met de platte kaas, het citroensap en de suiker. Voeg de rest van de siroop toe, alsook de prosecco. Plaats vervolgens in de koelkast voor ongeveer 30 minuutjes, tot het licht begint op te stijven. Klop ondertussen de room stijf en voeg deze toe aan het vorige mengsel. Giet alles in de taartvorm en plaats vervolgens voor minimum drie uur in de koelkast. Mocht je willen dan kan je eventueel nog wat vlierbessen gelei opwarmen en over de taart napperen.

Reacties