Tiramisutaart

Voor onze laatste babyborrel wilden wij wel een aantal taarten op het buffet. Onze chocoladetaart is altijd van de partij. Dit maal maakte ik van dezelfde hoeveelheid beslag twee identieke taarten. Bovenaan versierde ik ze zoals altijd met enkele frambozen maar ook met een mini banner! Het was opslag veel romantischer. Maar we vonden het ook tijd om nieuwe taarten aan ons repertoire toe te voegen. Wij dachten aan tiramisu omdat de meeste mensen dit wel graag lusten, maar we wilden toch een andere presentatie. Waarom dan eens geen taart met dezelfde ingrediĆ«nten? Deze tiramisu taart bleek een schot in de roos.  Ik werkte ze af met een roze lint en op mijn oud roze taartschaal. Geef toe is het niet lieflijk?


Ingrediƫnten:
- 500 g mascarpone
- 125 g suiker
- 25 cl volle room (+ 40% vetgehalte)
- 1 pakje boudoirs
- 200 g Bastogne koekjes of speculoos koekjes
- 1 scheutje amaretto
- 1 kopje sterke koffie
- 75 g boter
- 6 blaadjes gelatine (ong. 3,5 g/stuk)
- ongezoet cacaopoeder

Werkwijze:
Week de gelatine blaadjes in koud water.

Smelt de boter in een pannetje op laag vuur. Niet laten kleuren!
Neem een tweede pannetje, giet daarin de koffie en breng aan de kook. Voeg er eventueel een scheut amaretto likeur bij.
Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de warme koffie. Roer het mengsel goed om, en laat het vervolgens afkoelen op kamertemperatuur.
Gooi de Bastogne koekjes in een blender en maal de koekjes fijn.
Giet er de gesmolten boter bij en mix nog kort.
Neem een springvorm en bekleed onderaan met een vel bakpapier.
Schep hier de koekjesmengeling op. Verdeel over de totale oppervlakte en druk het goed aan.
Open het pak lange vingers  en snij de koekjes in twee helften.
Schenk amaretto in een schaaltje. Dep elke lange vinger met de ongesuikerde kant in de amaretto en plaats ze tegen de rand van de taartvorm. De gesuikerde zijde tegen de rand.
Zet het bakblik in de koelkast.

Klop de room samen met de kristalsuiker tot een luchtige slagroom. Voeg de mascarpone toe aan de slagroom. Schenk de afgekoelde koffie met gelatine bij het mascarpone mengsel en blijf nog even mengen. Maal of verkruimel nog enkele lange vingers en zet de kruimels opzij.
Haal de taartbodem uit de koelkast en schep twee derde van het mascarpone mengsel in het bakblik.
Verdel het mengsel gelijkmatig en strijk het oppervlak vlak. Strooi hier de verkruimelde lange vingers over en vervolgens de rest van het mascarpone mengsel.  Verdeel het mengsel gelijkmatig en strijk mooi glad.
Plaats de taart in de koelkast en laat ze zeker 3 tot 4 uur opstijven.
Bepoeder het oppervlak van de taart voor het serveren met wat cacao, maak de springvorm los en presenteer de tiramisu taart op een schaal.

Bron: 'Dagelijkse kost' Jeroen Meus.

P.S.: Een ideale taart voor een buffet. Ze laat zich perfect versnijden tussen de boudoirs, en zo kunnen heel wat genodigden proeven van deze taart.

Reacties