D.I.Y. Vanille-extract

Vanillesuiker, je kan dit zo in de handel kopen, maar misschien maken de meesten van jullie dit zelf zoals ik trouwens ook al jaren doe. Handig en goedkoop en steeds een grote pot voorradig. Super als je graag bakt of dessertjes klaar maakt. Nu was ik in het boek van 'Rutger bakt' ook een recept tegengekomen om vanille-extract te maken. Meestal gebruikte ik het vanille-extract dat men bij Dille en Kamille kan kopen - heel goed trouwens-. Er is echter een nadeel ik moet ervoor naar Gent en daar heb ik blijkbaar geen tijd meer voor. Dus zocht ik mijn toevlucht tot de vanille van Vahiné maar ik vind deze veel te zoet en ik denk dat dit ook een synthetisch samengesteld product is. Hoog tijd dus om daar verandering in te brengen. Van onze laatste reis naar Sint-Petersburg stond nog een een rest vodka in de kelder, ideaal! Dit brouwsel maak je in een wip klaar. Het moet wel minimum 1 maand trekken. Maar af en toe doe ik er nu de stop  eens af om te ruiken en dit ruikt gewoon hemels. Dit is super om te gebruiken in beslag of dessert.







Werkwijze:
Ik gebruikte mijn rest vodka, nog iets meer dan 0,5 liter. Ik stak er 10 vanillestokken in. Ik kerfde  deze overlangs door en haalde het merg eruit met een mes. Doe alles bij de vodka. Stop erop en 1 maand laten rusten. Wel schud je elke dag eens met de fles. Je ziet het mengsel donkerder en donkerder kleuren. Ruiken doet het alvast overheerlijk en het is een super product  om te gebruiken. Door de alcohol is dit extract goed te bewaren.

Bron: 'Rutger bakt van A tot Z' door Rutger van den Broek

Reacties