Quiche van mosselen en witloof

Onlangs hoorde ik op de radio vertellen dat oktober de ideale maand is voor  mosselen. Ze zouden dan op hun best zijn. Ik denk dat maar weinigen onder ons zo lang wachten om mosselen te eten. Vroeger in de volkswijsheid werd verteld dat men mosselen kon eten in de maanden met een R in. Nu kan je al met de Gentse Feesten mosselen eten. Het nieuwe mosselboek van Piet Devriendt verscheen ook al in het voorjaar. Ik maakte er reeds de mosselen in gele-currysaus uit klaar en ik moet zeggen deze waren super lekker. Jammer genoeg waren ze binnen de kortste keren op en was er dus geen foto! Vrijdagavond had ik terug mosselen klaargemaakt voor ons beiden, maar mijn man was uitgenodigd op een bedrijfsevent en zodoende stond ik daar met een overschot aan mosselen. Ik had in hetzelfde boek een quiche van mosselen en witloof gezien. Een vlugge blik leerde mij dat ik alles in huis had om dit klaar te maken, enkel de cheddar niet. Ik heb deze vervangen door wat gruyère kaas en geraspte parmezaan. Ik vond het héél geslaagd.Ingrediënten:
- 1 kg mosselen
- 1 ui
- 4 stengels selder
- 1 el lookboter
- scheutje water of witte wijn

- 2 vellen bladerdeeg
- 2 stronken grondwitloof (ik gebruikte 3 stronken)
- 1 el boter
- peper van de molen
- snuifje zout
- 4 eieren
- 1 dl room
- fijngesneden bieslook
- 150 g geraspte cheddar

Werkwijze:
Spoel de mosselen en snijd de ui en de selder fijn. Kook de mosselen, samen met de versnipperde ui en selder, de lookboter en de witte wijn, tot alle schelpen open zijn. Haal ze vervolgens uit hun schelp.

Rol de bladerdeeg uit. Leeg de bladerdeeg in de bakvorm en druk goed aan, verwijder eventueel overhangend deeg. Verwarm ondertussen de oven voor op 180°C. 

Verwijder de kern van het witloof en snijd in fijne stukken. Bak aan in een weinig boter. Kruid met zout en peper. Meng de eieren met de room en de fijngesneden bieslook. Kruid met zout en peper.

Leg het gebakken witloof als bodem in de bakvorm, bovenop het bladerdeeg. Doe hierop de mosselen. Giet vervolgens het beslag van de eieren erover en probeer zo dicht mogelijk tot aan de rand van de vorm te eindigen. Verdeel de cheddar er bovenop.

Bak de quiche 12 minuten in de oven op 180°C. Om te zien of de quiche klaar is, steek je de punt van een mes door het beslag. Als het nog te lopend is, laat je het verder garen.

Ik gebruikte kleine vormen. Ik moet jullie zeggen dat na 12 minuten de quiche nog véél te lopend was, ik moest er nog 12 minuten bij doen. Dus ik denk dat het zeker een 40 min zal nodig hebben als je een grote quiche vorm gebruikt. 

Smakelijk!

Reacties