Speculoosdroom met bramen

 Momenteel is er een overvloed aan fruit te verkrijgen. Ook in onze tuin rijpt alles super snel door het mooie weer. Gisteren kwam mijn man nog binnen met een vergiet vol met kruisbessen. Strakjes weet ik dus nog wat te doen. Ik ben van plan om er confituur van te maken met Elixir d'anvers. Ik hou jullie op de hoogte! Er staat ook nog een super lekkere taart in concept met abrikozen en bosbessen, maar gezien de hoge temperaturen deel ik vandaag een no-bake bramentaart met jullie.  
Na het hapje met bramen van vorige week dat veel succes had, nu dus een bramentaart met speculoos, kaas, yoghurt en room. Eenvoudig te maken en geen oven nodig.


                          Ingrediënten:
Springvorm van 26 cm diameter
- 150 g speculoos
- 100 g hazelnootpoeder
- 100 g boter

- 250 g diepgevroren bramen ( ik zou nu toch verse gebruiken)
- 100 g geroosterde hazelnoten in stukjes
- 6 blaadjes gelatine
- 100 g donkere chocolade
- 400 ml slagroom
- 400 g verse kaas  (ik gebruik altijd  Philadelphia)
- 150 g yoghurt
- 75 g honing vloeibaar
- 1 zakje vanille suiker

- eventueel wat extra opgeklopte room en verse bramen ter garnering

Werkwijze:
Laat de bramen in een vergiet ontdooien en uitlekken.  Ondertussen kan je de taartbodem klaarmaken. Klop de speculoos fijn met een deegrol of cutter ze fijn met de mixer. Doe er het hazelnootpoeder bij. Laat de boter smelten en meng goed met het speculooskruim en de hazelnoot. Leg een bakpapier op de bodem van de springvorm. Doe het mengsel hierin, druk goed aan en plaats in de koelkast voor  minimum 1 uur. 
Hak de hazelnoten in fijne stukken en rooster ze eventjes in de pan. Ik kocht reeds geroosterde hazelnoten, wat het eenvoudiger maakte. Laat de gelatine weken in koud water. Hak de chocolade in stukken en klop ondertussen ook de room stijf op. 
Meng de kaas, de yoghurt, de honing en de vanille suiker. Knijp de blaadjes gelatine goed uit en laat uitsmelten. Meng ze met twee lepels van het kaasmengsel. Meng vervolgens met de rest van het mengsel. Doe er vervolgens de opgeklopte room onder, de gegrilde hazelnoten en de chocolade in kleine stukjes. 
Hou eventueel 12 mooie bramen opzij. Of gebruik zoals wij verse bramen ter garnering. Plaats de rest van de bramen op de bodem van de springvorm. Voeg dan voorzichtig het mengsel erboven op. Plaats minimum voor 4 uren in de koelkast. Ontvorm en versier de taart naar eigen smaak met wat vers opgeklopte room en enkele bramen. Bestrooi eventueel nog met wat fijn speculoospoeder. 

Bron: 'Gâteaux et tartes de rêve'

Reacties