Pizza met fijne kruiden, lauwgerookte zalm, gegrilde asperges en avocado

Pizza, velen associëren dit met comfort food van de bovenste plank. Maar pizza is veel meer dan dit. Vrijdagavond liep ik in de Carrefour mijn boodschappen te doen en ik sla altijd eerst rechts af richting de boeken. Ik weet, ik zou beter rechtstreeks rechtdoor gaan maar ja een gewoonte leer je zomaar niet af. Er is een standje met de boeken (lees kookboeken) van het moment. Daar vond ik ditmaal niet echt iets waar ik naar op zoek was, maar er is nog een rayon met kookboeken. Toen ik dit boekje van pizza daar zag staan en zo eens, je kent dit wel, super vlug doorbladerde, stootte ik op deze pizza. Bij het lezen van de ingrediënten dacht ik al, dit kan niet mis gaan. Deze wordt het. Mijn keuze voor de avond was gemaakt. En of dit een goede was!
Dit is zo een lekkere pizza, totaal anders dan anders. Ja, wij zijn natuurlijk verzot op asperges en zalm. Mocht je  mini groene asperges vinden,  dan zou ik deze gebruiken. Het geheel zal nog mooier ogen. Ingrediënten:
- 5 g knoflook
- 60 g rode ui
- 5 g platte peterselie
- 5 g bieslook
- 60 g zuivelspread, ik gebruikte Philadelphia met groene kruiden
- peper en zout
- 2 pizzabodems, ik gebruikte Herta volkoren en gewoon
- 100 g asperges, ga eventueel op zoek naar groene aspergepunten
- 5 ml olijfolie
- zeezout
- 50 g avocado
- 80 g zalmsnippers
(Ik gebruikte 180 g zalmsnippers voor de twee pizza's)

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 220°C. Doe de zuivelspread in een kom. Pers boven deze kom de knoflook uit. Snipper de helft van de ui fijn, snij de rest van de ui in fijne ringetjes. Snij de peterselie en de bieslook fijn. Doe de versnipperde ui, de peterselie en het bieslook bij de spread. Voeg peper en zout naar smaak toe. Rol het pizzadeeg uit, prik er gaatjes in met een vork. Rol de rand ietsje naar binnen. Smeer het mengsel op de pizzabodems en bak ze 10 minuten.
Gril ondertussen de asperges met de olijfolie en zeezout in een grillpan tot deze mooi zijn gegaard, ongeveer een 10 minuten. Zet de asperges apart. Snij de avocado in plakken.
Haal de pizza's uit de oven, verdeel hierover de zalmsnippers en de ui ringen, bak de pizza's nog een 5 tal minuutjes, zo garen de zalmsnippers licht mee. Maak de pizza's af met de gegrilde asperges (in stukjes gesneden), en met de avocado. 
Succes gegarandeerd!

Bron: 'Pizza' door Manon van Essen, uitgegeven bij Magioni

Reacties

Een reactie posten