Kaneelbroodjes

Op zondagmorgen kreeg ik deze foto doorgestuurd van mijn dochter Sofie. Enige tijd geleden heeft ze zich een broodmachine aangeschaft om brood en koeken te bakken. De appel valt toch blijkbaar niet ver van de boom :) hé! Al moet ik bekennen dat mijn broodmachine meer onaangeroerd in mijn kelder staat, ik doe het meestal handmatig. Zelf je brood kneden, laten rijzen, weer kneden, dit werkt therapeutisch en heeft een super goed gevoel, met eenvoudige ingrediënten tot een lekker en leuk resultaat komen. Soit, deze kaneelbroodjes vielen zo in de smaak dat ze ons inviteerde om ze in de namiddag ook eens te proeven. Deze kaneelbroodjes stonden bovendien reeds geruime tijd ook op mijn to-do lijstje, maar zo zie je maar de dochter was mij te vlug af. Deze zijn super om van te genieten bij je paasontbijt.
 


Ingrediënten:
- 1 ei
- 320 g bloem + wat om te bestuiven
- 125 ml melk, warm, maar niet te heet
- 30 g suiker
- 1 zakje  vanillesuiker
- 1 zakje à 7 gram gedroogde gist
- snuifje zout
- 40 g boter

- 4 el rozijnen
- 100 g donkerbruine basterdsuiker
- 2 tl kaneelpoeder
- 50 g pecannoten, grof gehakt
- 40 g zachte boter + om in te vetten + om te bestrijken

- ronde ovenschaal of springvorm van ca 22 cm doorsnede

Werkwijze:
Doe de gist bij de warme melk en roer een paar keer om zodat er geen klonters ontstaan. Smelt de boter en mix deze samen met de suiker, zout, vanillesuiker en het ei tot een romige massa. Schenk de melk met gist erbij en mix kort. Voeg de bloem erbij en kneed met je handen tot een soepel deeg. Bestuif een kom met een beetje bloem en doe de deegbal er in. Dek af met een schone vochtige theedoek. Zet de kom op een warme plek en laat het deeg ongeveer 45 minuten rijzen. 
Bestuif een werkblad met bloem en rol de deegbal uit tot een rechthoek van 20 x 30 cm. Bestrijk de bovenzijde met zachte boter. Meng de rozijnen, basterdsuiker, kaneel en pecannoten door elkaar en verdeel over de laag boter. Rol het deeg vanuit de lange kant op en druk de naden zachtjes tegen elkaar. Snijd de deegrol met een scherp mes in 8 stukken. Leg ze op hun kant in een ingevette ronde ovenschaal of springvorm. Leg er eentje in het midden en leg de andere deegrondjes er om heen, laat wel een paar cm afstand van elkaar. Bedek met een vochtige theedoek en laat nog 30 minuten op een warme plek rijzen.
Verwarm ondertussen de oven op 200 graden. Bak de broodjes in 18 minuten goudbruin. Haal ze uit de oven en bestrijk met een beetje boter voor een mooie glans. Ze zijn het lekkerst als ze nog een beetje warm zijn. Om te bewaren kun je ze het beste afdekken met aluminiumfolie en de volgende dag een paar minuutjes opwarmen in de oven. 

Bron: Leuke recepten.

Reacties