Asperges met groentenvinaigrette

Het aspergeseizoen is echt wel uit de startblokken geschoten. Dit jaar toch vroeger dan anders. Op onze blog kunnen jullie al héél wat recepten met asperges aantreffen. Na mijn trip naar Berlijn kwam ik met een aantal nieuwe tijdschriften terug thuis. In één daarvan stond dit receptje. Het is echt waar super lekker. Eenvoudige ingrediënten. Let wel, er kruipt iets meer werk in dan je aanvankelijk zou denken omdat alle groenten superfijn moeten gesneden worden. Maar het resultaat loont de moeite. Ideaal om te serveren bij de lunch of bij een buffetje. Serveer er eventueel een sneetje gekookte of rauwe ham bij. Altijd een goede keuze.



Ingrediënten:
- 2 kg asperges
- zout
- een weinig suiker
Vinaigrette
- handvol kerstomaatjes
- 1/2 rode en gele paprika
- 2 lente uitjes
- 1/4 augurk
- bosje bieslook
- 2 takjes tijm
- bosje peterselie
- 1 stengel basilicum
- 1 rode ui
- 3 el witte balsamico azijn
- zout, peper
- suiker
- 10 el olijfolie, eerste persing

Werkwijze:
De asperges schillen en het onderste deel afsnijden. Kook ze in licht gezouten en gesuikerd water gaar in ongeveer 15 minuten. Of nog beter stoom ze gaar. Laat ze wat uitlekken.
Vinaigrette:
De groeten en de kruiden afspoelen en drogen. De kerstomaatjes in 4 stukjes snijden. De paprika in fijne blokjes snijden. De lente ui in fijne ringetjes snijden. De augurk in fijne blokjes snijden. Bieslook fijn snijden. De rest van de kruiden de bladeren eraf halen en fijn snijden. De ui pellen en fijn snijden. De azijn samen met het zout, peper en suiker roeren, vervolgens de olijfolie toevoegen. De fijngesneden groenten en kruiden toevoegen aan het mengsel. Giet dit over de nog warme asperges en laat ongeveer 15 minuten intrekken.
Dien lauwwarm op met wat gerookte ham of rauwe ham.
Smakelijk!

Bron: Vertaald uit Landlust 'Frühlingskuche'


Reacties