Upside-down vijgentaart

In onze tuin hebben wij een vijgenboom staan, maar hij brengt weinig vruchten voort. Daarentegen bij onze buur brengt hun boom weelderig vruchten voort. Ongeveer 10 tot 20 rijpe vijgen elke dag. Dat is een echte luxe hé. Deze vijgentaart maakte ik dus met vers geplukte vijgen van hun boom. Verser kan echt niet. In het recept zeggen ze dat deze taart lauwwarm moet geserveerd worden met wat opgeklopte room en verse vijgen en ik moet dit beamen. Lauwwarm is ze het lekkerst, en wij aten er wat verse vijgenconfituur bij met opgeklopte room. Vijgenconfituur omdat ik vond dat de taart iets extra's zoeter mocht hebben. Ingrediënten:
- 185 ml lauwwarme melk
- 2 tl (7g) gedroogde gist
- 150 g fijne kristalsuiker
- 11 vijgen, in de lengte gehalveerd + extra voor erbij
- 250 g gesmolten boter
- 1/2 tl vanille extract
- 4 eieren
- 300 g bloem gezeefd
- rasp van 1/2 bio citroen
- geklopte room voor erbij
- verse vijgenconfituur (eventueel)

- ronde bakvorm van 22 cm diameter, ingevet, bekleed met bakpapier

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180° C. 
Roer in een maatbeker de melk, gist en 2 tl suiker door elkaar en laat afgedekt +/- 10 minuten rusten tot zich schuim vormt. 
Leg ondertussen de gehalveerde vijgen met de snijvlakken omlaag in de geprepareerde bakvorm. Klop in een kom de boter met de resterende 140 g suiker, de vanille, eieren, bloem, citroenrasp en het gistmengsel tot een glad beslag. Schenk dit voorzichtig over de vijgen in de bakvorm en schud de bakvorm licht zodat het beslag zich gelijkmatig verspreidt. Bak de vijgentaart +/- 1 uur tot een in het midden ingestoken satéprikker er schoon uitkomt. Dek af met bakpapier als de taart te snel bruin kleurt. Laat 20 min. rusten in de bakvorm en stort dan (omgekeerd) op een schaal, zodat de vijgen boven liggen. Laat nog iets afkoelen en serveer lauwwarm met room en extra vijgen of vijgenconfituur.  

Bron: Delicious magazine, augustus 2018

Reacties