Tomaat garnaal in een nieuw jasje

Bestaat er iets Vlaamser dan onze tomaat garnaal. Ik denk het niet.  In de meeste tavernes en bistro's prijkt dit gerecht op de kaart, dikwijls geserveerd met frietjes.  Meestal wordt de tomaat uitgehold en opgevuld met garnaaltjes, al dan niet gemengd met wat mayonaise. Soms wordt de tomaat ook ontveld, wat ik persoonlijk lekkerder vind. In dit gerecht lappen we deze traditie overboord en gaan we voor ' the new way'. Dit recept gaat bij ons al enkele jaren mee. Op de foto hieronder zie je de individuele portie zoals hij geserveerd wordt. Maar je kan ook perfect dezelfde ingrediënten in een glaasje serveren. Hebben wij trouwens ook al gedaan. Dan verkrijg je een smakelijk aperitiefhapje. Mijn dochter apprecieert deze versie boven de klassieke. Maar over smaken moet men niet redetwisten. Jullie kunnen misschien een andere mening zijn toegedaan. Ik zou jullie toch aanraden om het op zijn minst eens uit te proberen.
Ingrediënten:
- 100 g gemengde sla 
- 2 tomaten
- 200 g Oostendse garnalen, vers gepeld 
- 1 appel granny Smith
- 2 gekookte eieren in mimosa 
- 3 eetlepels mayonaise
- rooster van soezendeeg ( facultatief)
- ingekookte balsamico
- 8 blaadjes veldsla per persoon

Werkwijze:
Dompel de tomaten een aantal seconden in kokend water en laat schrikken in koud water. Pel ze hierna. Verdeel de tomaten in kwartjes, verwijder de pitjes en snijd het vlees in dobbelsteentjes.
Schil de appel en versnijd op dezelfde manier als de tomaat. 
Pel de garnalen en reinig de sla.
Meng de mayonaise met de garnalen en de appel.
Prak de eieren tot een mimosa.

Plaats een metalen ring in het midden van het bord en vul met een bodem sla, de garnalen en appelmengeling en de mimosa. Eindig met de tomaten.
Werk af met het roostertje, enkele druppels ingekookte balsamico en blaadjes veldsla. 

Extra tips:
Dit gerechtje is mooi qua presentatie, en je kunt het een uurtje van tevoren klaarmaken.
De blaadjes veldsla kun je het best opblinken met wat olie zodat ze mooi glanzen.
Balsamicosiroop maak je op de volgende manier: kook de helft balsamicoazijn in met evenveel porto en een weinig honing tot je siroop krijgt. 

Bron: 'Scoren aan tafel' Felix Alen & Wim Casteleyn

Reacties