Zwitserse hamtaartjes

Belofte maakt schuld. Vandaag dus opnieuw geen d.i.y. maar een tweede receptje van ons buffet. Dit recept dateert al uit de jaren 80, maar is echt tijdloos. Bovendien is dit zo een gerechtje dat zeker bij iedereen in de smaak valt. Ham en kaas, zijn er twee ingrediƫnten die beter samengaan?
Denk maar aan de klassieker pasta met ham en kaas. Misschien valt dit onder de noemer comfort food, maar dit moet ook af en toe eens kunnen. Denken jullie er ook zo over? 
Ingrediƫnten:
- 125 g gekookte ham (blokjes)
- 125 g Emmentaler (gemalen)
- 1 ui
- 50 g gerookt spek in blokjes
- 1/8 l room
- 1 ei
- 1/2 tl zout
- een snuifje witte peper
- 1 l fijngehakte peterselie
- 6/8  zandtaartbakjes (zelfgemaakt of gekocht)

Werkwijze:
Schil de ui en snijd hem fijn. Laat de blokjes spek in een pan glazig worden en haal ze daarna uit de pan. Laat ze wat uitlekken op keukenpapier. Fruit de gesnipperde ui goudbruin in het spekvet en haal deze uit de pan. Vermeng het spek, de ui en de ham met de kaas. Klop de room, het ei, het zout, de peper en de peterselie door elkaar. Verwarm de oven voor op 230°C. Verdeel het ham-kaasmengsel over de taartjes en schenk er het roommengsel over. Bak de taartjes 10 minuten op de middelste richel van de hete oven.
Ik gebruikte 2 vellen kruimeldeeg van Herta. Snijd hieruit cirkels en plaats deze in een muffinvorm. Vul met het mengsel en bak af in de oven. Je moet ze wel iets langer laten bakken in dit geval.

Bron: Het grote boek met de heerlijkste 'salades en koude schotels'

Reacties