Appel-kerrie glaasje

Onlangs was ik op zoek naar een nieuw glaasje. Ik wou wel een soepje, maar dan ook weer geen gewoon. Wat zoeken naar een speld in een hooiberg zoals ze zeggen. Bovendien had ik een veertiental dagen geleden een pakket ontvangen van Fundo,  met de vraag of ik hun bouillons en fonds wou uitproberen. Nu trek ik van mijn eendenkarkassen zelf wel fond, maar dit is echt tijdrovend, zeker als je het goed wilt doen. Anderzijds durf ik wel eens een bouillonblokje of kuipje gebruiken, maar niet te veel want daar zitten toch tamelijk wat kleur- en smaakstoffen in. Zo niet dus bij de bouillons van Fundo. Dit zijn artisanale producten. Klaargemaakt zoals we het bij ons thuis zouden doen. Voor dit gerecht ging ik alvast aan de slag met hun kippenbouillon.
Ingrediënten :
Voor 6 glaasjes
- 1 wortel
- 4 kleine witte uien
- 50 g bleekselderij
- 3 groene appels
- 5 dl kippenbouillon
- 1 el olijfolie
- 1/2 tl kerriepoeder
- 1,5 dl room
- het sap van 1/2 citroen
- facultatief wat korianderblaadjes

Werkwijze:
Schil en was alle groenten en snijd ze in kleine stukjes. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Bewaar 1/2 appel voor de garnering en snijd de rest in kleine stukjes. Verhit de kippenbouillon.
Verhit de olijfolie in een braadpan en bak de groenten 5 minuten zonder ze te laten verkleuren. Voeg de stukjes appel en de kerrie toe. Meng goed. Voeg de hete kippenbouillon toe, dek de pan af en laat het geheel 25 minuten zacht koken. Roer aan het eind van de kooktijd de room erdoor. Pureer alles met de staafmixer. Houd de velouté warm.
Snijd de overgebleven 1/2 appel in piepkleine blokjes. Besprenkel ze met citroensap tegen het verkleuren. Verdeel de velouté over de glaasjes. Strooi er wat blokjes appel en korianderblaadjes over. Serveer direct.

Bron: Het grote, kleine hapjes boek door Benoît Molin 

Reacties