Hartige tiramisu met tomaatjes en pesto

Hier had ik dus nog nooit van gehoord, hartige tiramisu. Dit recept kwam mijn kant op via de Libelle lekker kookgroep op Facebook. Onlangs deelde ik enkele foto's van een babyborrel tafel en er kwam reactie van hen met een link met enkele receptjes. Dit sprong er direct uit. Oorspronkelijk vullen zij elk glaasje twee keer met tomatenmoes en tiramisu. Ik vulde de glaasjes met alle ingrediënten slechts éénmaal. Dit was ruim voldoende. Er waren lovende reacties van hoe lekker dit wel was en ik moest eerlijk bekennen dat ik het nog niet geproefd had. Een vijftal glaasjes liet ik apart staan om zelf te kunnen proeven en een foto te maken, maar zelfs dan was er nog ééntje extra verdwenen. Ja het leven van een blogger hé. Mijn proefkonijnen waren dus de leden van het Davidsfonds Oostakker, maar zij vinden dit niet erg!Ingrediënten:
Dit is een recept voor 8 personen, maar ik maakte hier een 30 tal kleine glaasjes uit, door iets meer grissini's en meer pesto te gebruiken.
- 600 g kerstomaten
- 100 g groene pesto
- 4 plakjes rauwe ham
- 2 sjalotten
- 1 teentje knoflook
- vers basilicum
- 200 g mascarpone
- 60 g geraspte parmezaan
- 2 eieren
- 8 grissini (soepstengels)
- 1 el suiker
- 6 el olijfolie
- peper en zout

Werkwijze:
Pel en snipper de sjalotten en de knoflook. Fruit ze glazig in wat olijfolie. Halveer de kerstomaten en voeg bij de sjalotten, samen met het basilicum en de suiker. Kruid met peper en zout, dek af en laat in 15 minuten tot moes koken onder deksel. Laat afkoelen en giet wat overtollig vocht weg. (In mijn geval was dit niet nodig).
Verwarm de oven voor op 200°C. Leg nadien de plakjes ham op een bakplaat met bakpapier en laat 10 minuten drogen in de oven.
Splits de eieren. Meng de mascarpone met de parmezaan, de eidooiers en 4 eetlepels olijfolie. Breng op smaak met peper en zout. Klop de eiwitten tot sneeuw en spatel ze voorzichtig door de mascarpone. 
Plet de helft van de grissini's en verdeel over de glaasjes. Ik gebruikte dus wel wat meer grissini's. Lepel er vervolgens wat pesto op en de helft van de tomatenmoes, gevolgd door de helft van de mascarpone. Dan weer een laagje tomatenmoes en tot slot de resterende mascarpone. Deze laatste twee liet ik dus weg. Laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.
Werk de tiramisu vlak voor het serveren af met de rest van de grissini. breek de gedroogde ham in stukjes en bestrooi de glaasjes ermee. Werk af met enkele blaadjes vers basilicum en serveer.

Reacties