Eend met specerijen uit de oven in kersensaus

Amai, er zijn al heel wat nieuwe kookboeken verschenen en ja ik heb mij al wat laten gaan. Vorig jaar reeds zag ik dat Donna Hay een 'Kerstmis kookboek' had uitgebracht. Ik moest echter tot nu nog wachten om het ook effectief in mijn bezit te krijgen. Een nadeel van het internet noem ik dit.  Geduld is dus een mooie gave hé. Toen ik dit boek doorbladerde wou ik stand te pede al enkele recepten maken. Haar recepten spreken mij wel aan. En al wat ik reeds gemaakt heb, valt altijd bijzonder goed in de smaak. Op onze blog kan je al een recept van entrecôte met roze peper vinden en ditmaal dus deze heerlijke eend. Meestal laat ik als wij onze eendjes slachten ze ook altijd versnijden, maar dit jaar had ik er een tweetal in hun geheel gelaten. Dus dit kwam nu héél goed uit. Man, man wat was deze eend lekker. Super lekker qua smaken. De foto is iets  minder mooi, ik kan ook een eend minder mooi versnijden, maar laat dit geen belemmering zijn, maak ze eens klaar, jullie zullen het zeker niet beklagen.

Ingrediënten:
- 1 eend van 2,3 kg
- 4 kruidnagels
- 1 tl venkelzaad
- 1/2 tl komijnzaad
- 1 tl gemalen piment
- 1 tl lichtbruine basterdsuiker
- 2 tl grof zeezout
- 1 kleine sinaasappel, in vieren
- 330 g fijne kristalsuiker
- 60 ml campari
- 375 g ontpitte kersen uit de diepvries
- 3 kaneelstokjes
- 4 stuks steranijs
- 4 stukken sinaasappelschil
- 25 g gemberwortel, geschild en in dunne plakjes

Werkwijze:
Vet een groot bakrooster licht in en leg het op een diepe ovenslee. Prik met een satépen rondom gaatjes in de huid van de eend. Leg de eend in een hittebestendige kom, overgiet hem met kokend water en laat 30 seconden staan. Laat uitlekken, leg hem op het rooster en dep droog met keukenpapier.
Wrijf de kruidnagels en het venkel- en komijnzaad fijn in een vijzel. Voeg het piment, de basterdsuiker en het zout toe en meng alles. Wrijf de eend rondom in met het specerijenmengsel. Stop de sinaasappelkwarten in de buikholte van de eend en sluit de holte af met een metalen satépen. zet onafgedekt 1 uur in de koelkast of tot de huid droog is.
Verwarm de oven voor op 180°C. Zet de eend 45 minuten in de oven. Haal de ovenslee uit de oven en zet de eend voorzichtig weg op het rooster. Schep al het overtollige vet van het braadvocht. Doe de kristalsuiker, campari, kersen, kaneel, steranijs, sinaasappelschil en gember in de ovenslee en meng alles. Leg het rooster met de eend erop weer op de ovenslee en zet nog 1 uur in de oven tot de kersensaus stroperig is en is ingekookt en de eend goudbruin is.
Serveer de eend met de kersensaus.Reacties