Gratin van knolselder met peer en eend

Daar waar de appeloogst dit jaar niet zo goed gelukt is ten huize 'De Tafelfee'  mogen we over onze opbrengst van peren niet klagen. Dus eten we hier elke dag peertjes. Mijn kinderen zeggen al lachend "oef papa heeft een nieuw slachtoffertje gevonden". Ze bedoelen hiermee mijn kleinzoon Woutje, die effectief als fruit peertjes krijgt van eigen kweek. En ik kan je verzekeren hij lust ze heel graag, maar het liefst van al lust hij toch wel verse frambozen. Wanneer je een doosje uit de koelkast haalt begint zijn gezichtje al op te fleuren en komt er een glimlach om zijn mondje. Dus peren op voorraad en ook eend, maar dat weten jullie ondertussen ook al! Frankrijk is het land van de gerechten met eend. Al pinnend kwam ik op de blog van 'La cuisine de Doria' terecht en deze dame heeft zo maar eventjes +/- 50 recepten met eend verzameld gedurende haar blogcarrière. Voor mij een echt Walhallah! Dit gerechtje doet wat denken aan een parmentiergerecht. Ik maakte dit op zaterdag klaar en we aten dit als avondmaal. Er restte mij nog een halve ovenschotel en op zondag aten we de rest en zowel mijn man als ik vonden dit nog lekkerder. De smaken waren beter ingedrongen. Een ideale schotel dus om op voorhand klaar te maken! 
Ingrediënten:
Voor 6 personen
- 4 gekonfijte eendenbouten
- 1 knolselder
- 200 ml volle melk
- 100 ml room
- 4 peren
- 1 kl citroensap
- 1/2 bussel peterselie
- olijfolie extra vierge
- 20 g boter
- 60 g parmezaan
- Guérande zout
- Peper van de molen (4 bessen)

Werkwijze:
Warm de gekonfijte eendenborsten op een zacht vuurtje op tot het vet is gesmolten. Laat uitlekken, ontvel en verwijder bot en beentjes. Pluk het vlees fijn. Doe dit in een kom.
Spoel en droog de peterselie en hak fijn. Voeg bij het vlees. Peper en zet weg.
Schil, spoel en snijd de knolselder in kleine stukjes. Doe in een kookpot, voeg de melk toe en een weinig water. Voeg zout toe en breng aan de kook en laat ongeveer +/- 45 minuten koken. Giet af. Prak de knol selder fijn. Voeg de room en de parmezaan toe, en kruid met peper en zout. 
Schil de peren, verwijder het hart en snijd in kleine stukjes. Doe er een weinig citroen over tegen het verkleuren. Doe wat boter in de pan en laat ze lichtjes kleuren voor ongeveer 10 minuten. Doe er peper over.
Verwarm de oven voor op 210°C. 
Vet een ovenschaal lichtjes in. Doe het eendenvlees hierin als onderste laag. Bedek met de peertjes en als laatste doe je er de knolselderpuree bovenop. Ik raspte er nog wat verse parmezaan bovenop. Plaats in de oven en laat 35 tot 40 minuten bakken tot de gratin goed warm is en een licht goudkleurig korstje krijgt. Reacties