Paardenbloemengelei

Onlangs kwam ik op facebook een berichtje tegen over al de weldaden die toegeschreven werden aan paardenbloem. Héél veel vroeger had ik hier al gelei van gemaakt toen Daniëlle Houben -de kruidenvrouw- nog haar praatje had op Radio 2. Dus dit is wel al geruime tijd geleden. Maar door dit berichtje kreeg ik opnieuw zin om dit nog eens klaar te maken. Paardenbloemen hebben wij elk jaar opnieuw in ons grasperk staan. Je moet weten wij laten in onze tuin de natuur zijn gang gaan. Niks van pesticiden of wat dan ook. Enkel schoffelen en wieden. Dus alles is bruikbaar. Ditmaal vulde ik kleine confituurpotjes. Eventueel perfect om zo maar eens als klein geschenkje te geven.



Ingrediënten:
Voor ca. 5 dl.
- 30 paardenbloemen
- 5 dl water
- 5 extra paardenbloemen voor in de gelei
- ca. 200 g geleisuiker 2:1
- sap van 1 citroen

Werkwijze:
Schud de paardenbloemen zacht uit en pluk de gele bloemblaadjes van de knoppen. Dit levert ongeveer 50 g op.
Breng het water samen met de bloemblaadjes in een pan aan de kook. Laat ze circa 5 minuten koken. Haal de pan van het vuur, laat afkoelen en laat de blaadjes een nacht afgedekt in de koelkast strekken.
Pluk de volgende dag voorzichtig de blaadjes van de 5 extra bloemen.
Haal het bloemenwater uit de koelkast en giet het door het koffiefilter of de fijne zeef. Meet het af. Je hebt ongeveer 4 dl vloeistof nodig. Is het iets minder, vul het mengsel dan aan met water.
Weeg per 1 dl paardenbloemenwater 50 g geleisuiker af. Voeg het citroensap en de suiker toe. Breng alles aan de kook en laat het mengsel al roerend 4 minuten koken. Doe de stollingsproef om te zien of de gelei dik genoeg is.
Roer de extra bloemblaadjes door de hete gelei en vul hiermee schone, zojuist gesteriliseerde glazen potten. Sluit ze onmiddellijk en zet ze ondersteboven.
Draai de potten om zodra de gelei afkoelt en indikt, zodat de blaadjes zich mooi over de potten verdelen. Herhaal dit eventueel nog eens.

P.S. Trek geen groene kelkblaadjes mee van de bloemen, anders wordt de gelei te bitter.
        Giet voor de stollingstest met een pollepel wat hete gelei op een koud bord. Wordt deze meteen 
        stevig dan is de gelei goed en kan hij in de potten worden gevuld.

Bron: Uit de natuur, 50 cadeautips om zelf te maken.

Reacties