Hartige aspergecake met tomatenrelish

Vroeger toen ik nog een tiener was had mijn mama een abonnement op 'Het Rijk der vrouw'. Het eerste wat ik deed toen het tijdschrift in de bus viel was de midden pagina's eruit halen. "Lekker eten" stond daarop. Ik verzamelde al deze recepten. Maakte er twee gaatjes in met de perforator en stak ze toen in een ringmap. Veel van deze jaargangen zijn nog te vinden in mijn kelder. Ik kan ze gelijk niet weg doen, wat daar toen allemaal in stond aan receptuur en  technieken! Toen ik nu onlangs dit recept van de hartige cake tegenkwam kwamen deze bovenstaande herinneringen terug op. Raar hé hoe een bepaald recept het verleden oproept. Bovendien had ik jullie ook nieuwe recepten met asperges beloofd!
Deze hartige cake kan je perfect meenemen als lunch in de broodtrommel, aangevuld met wat verse sla, eventueel een hardgekookt eitje en nog wat andere groenten. Je doet maar. Bij deze cake hoort ook een pittige tomatenrelish. Pittig door een flinke draai van de gedroogde chili. Wij aten hem als avondmaal aangevuld met ei wat gemengde sla en een overschot aan groene gestoomde asperges.




Ingrediënten:
Voor de cake
- zout en peper
- 250 g groene asperges
- 100 g zongedroogde tomaten
- 70 g emmentaler
- 4 eieren
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 100 ml olijfolie
- 100 ml melk
- 60 g zwarte olijven (zonder pit)
- 6 takjes tijm
- boter
- bloem

Voor de relish
- 350 g tomaten
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- 2 el olijfolie
- 2 tl venkelzaad
- 1/2 tl chili vlokken
- 1/2 tl zout
- 2 el suiker
- 4 el cider azijn

Werkwijze:
Verwarm de oven voor (elektrisch 200°C/hetelucht 180°C.) Breng in een pan ruim water met wat zout aan de kook. Snijd een klein stukje van de onderkant van de asperges en schil het onderste gedeelte. Blancheer de asperges ca. 1 minuut. Spoel ze direct kort onder koud stromend water en laat uitlekken. (Ik stoomde mijn asperges in mijn stoomoven).
Snijd de zongedroogde tomaten in stukken. rasp de emmentaler grof.
Klop de eieren met een handmixer. Voeg het zelfrijzend bakmeel, de olijfolie en de melk toe en klop tot een dik beslag. Rits de blaadjes van de takjes tijm en roer met de emmentaler, de olijven en de zongedroogde tomaten door het beslag. Breng op smaak met zout en peper.
Vet een cakeblik in met boter en bestuif het met bloem. Vul het cakeblik afwisselend met een laagje beslag en de groene asperges, tot de asperges en het beslag op zijn. Bak de cake in ca.40 minuten goudbruin in de oven.

Snijd intussen voor de relish de tomaten in stukken. Pel en snipper de sjalot en de knoflook. Verhit de olie in een koekenpan en fruit er de sjalot in. Voeg de knoflook en de tomaten toe en bak ca.5 minuten op middelhoog vuur. Roer het venkelzaad, de chili vlokken, het zout en de suiker door het mengsel. Blus af met de azijn en kook ca. 20 minuten op laag vuur. Serveer met de (lauwwarme) cake.

Bron: FOODIES april 2017

Reacties