Marmercake met appel-karamelsaus

Gisteren een nieuw receptje uitgeprobeerd met appels. De meesten kennen een gemarmerde cake als cake met cacaopoeder, hier is echter de marmervulling kaneel! Kaneel is heel gezond, want het heeft een gunstige invloed op je bloedsuikerspiegel.

Nap uit de collectie Puylaert Home Basics, oma' servies en hortensia's  uit de tuin.
Ingrediënten:
- 200 gr ongezouten boter op kamertemperatuur
- 200 gr suiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 3 eieren
- 200 gr bloem
- 3 el melk
- 1 el gemalen kaneel

- 150 gr witte basterdsuiker
- 100 ml slagroom
- 1 appel
- 75 gr ongezouten gemengde noten

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 160° C. Klop de boter met de suiker, de vanillesuiker en een snuifje zout zacht. Klop één voor één de eieren erdoor. Zeef de bloem erboven en mix tot een glad beslag. Klop de melk erdoor.

Schep een derde van het beslag in een aparte kom en roer de kaneel erdoor. Schep afwisselend het vanille- en kaneelbeslag in de cakevorm.

Bak de cake in de voorverwarmde oven in ongeveer 1 uur goudbruin en gaar. Laat de cake in de vorm 15 minuten afkoelen. Verwijder de vorm en laat de cake op een rooster helemaal afkoelen.

Smelt op een laag vuur in een pan met dikke bodem de basterdsuiker. Laat de suiker lichtbruin kleuren. Voeg de slagroom toe. Pas op, het kan spatten! De suiker (karamel) wordt nu weer hard. Blijf roeren tot de karamel weer gesmolten is en de saus glad is.
Schil en snijd de appel in blokjes van 4-5 mm. Schep de appel en de noten door de saus. Verwarm de saus nog 1 minuut en neem de pan van het vuur.

Leg de cake op een schaal en schep er rijkelijk de karamelsaus over. Snijd de cake in plakken. Geef de rest van de karamelsaus apart erbij.

In plaats van gemalen kaneel kun je ook vijfkruidenpoeder of speculaaskruiden gebruiken.

Recept uit het boek Appeltaart van Janneke Philippi.

Reacties

  1. Ik kan bevestigen dat dit een overheerlijke cake is! Bedankt Jacqueline!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten