Bobotie

Bobotie! Misschien horen de meesten het in Keulen donderen bij deze naam of ook niet. Bobotie is een gehaktschotel. Dit klinkt al normaler niet? Een gehaktschotel met een Zuid-Afrikaanse toets door het gebruik van rozijnen, amandelen en curry. Je kan het onder de noemer 'comfortfood' plaatsen maar toch met dat tikkeltje extra. Ik had dit vroeger nog klaargemaakt toen mijn kinderen nog thuis woonden, maar onlangs kwam ik het terug tegen in het gehaktboek van Wim Ballieu. Tijd voor een nieuwe proef op de som en ja hoor het viel in de smaak. 



IngrediĆ«nten : 
- 35 g brood, zonder korst
- 250 ml melk
- olijfolie
- 1 ui, fijngesnipperd
- 1 wortel, in kleine blokjes
- 2 teentjes look, geraspt
- 5 cm gember, geraspt
- 1 kg rundergehakt (ik gebruik altijd gemengd gehakt, anders vind ik dit nogal droog)
- 2 el currypoeder
- 6 verse curryblaadjes (ik liet dit weg)
- 80 g rozijntjes
- 2 el geschaafde amandelen
- 2 el ketchup
- 250 ml runderbouillon
- 1 citroen
- 2 eieren
- 0,5 tl kurkuma (ik gebruikte een volle tl, kurkuma is super gezond om te gebruiken!)

extra:
aluminiumfolie

Werkwijze:
Laat het brood weken in de helft van de melk. Verwarm de oven voor op 180°C. Verhit wat olijfolie in een grote kookpot. Fruit hierin de ui, wortel, look en gember op matig vuur. Voeg het gehakt toe en maak los met een vork. Wanneer het vlees gebakken is, mogen het currypoeder, de curryblaadjes, de rozijntjes en de amandelen erbij. Voeg het geweekte brood, de ketchup, de bouillon en het sap van 1 citroen toe en meng goed. Zet het deksel op de pan en laat nog eventjes sudderen. Doe de inhoud van de pan in een ovenschotel, bedek met aluminiumfolie en zet gedurende 25 min. in de oven. Neem een mengkom en klop hierin de eieren los met de kurkuma en resterende melk. Giet dit over de ovenschotel en laat nog 20 min. verder garen in de oven. 
Je kan deze bobotie opdienen met een slaatje van veldsla en appel, suggestie van Wim Ballieu.

Geniet die ete!

Reacties