Seringen siroop
Momenteel bloeien ze volop in de kleuren wit, mauve of donker paars! De seringen of zoals ze vroeger noemden 'tsjoesemienen'. Sorry voor de spelling, ik weet zelfs niet of dit correct is, maar toen ik kind was werden ze wel zo genoemd.
Buiten dat ze een heerlijke geur verspreiden, wist ik niet dat je er iets mee kon aanvangen. Tot ik in een 'Margriet' las dat je er siroop kan van maken. Nu heb ik al siroop gemaakt van vlierbloesem (superlekker), en ik weet dat je dit ook van viooltjes kan maken, maar van seringen nog nooit gehoord! Dus dit was een uitdaging. Deze siroop zonder kleurstoffen of bewaarmiddelen, dus veel puurder dan deze die je in de winkel koopt. Dit is een werkje dat ook heel leuk is om te doen met je kinderen of kleinkinderen. Misschien dat deze wel wat te weinig geduld zullen hebben om 3 dagen te wachten om te mogen proeven. Achteraf kan je ze wel verwennen met een heerlijke zelfgemaakte limonade, en voor de volwassenen, voeg wat siroop toe aan witte wijn, prosecco of cava.
Geniet ervan op je terrasje in de zon!
Ingrediënten (voor 2 l siroop):
- 8-10 seringentrossen uit eigen tuin, onbespoten
- 1 biologische citroen, goed gewassen, in plakken gesneden
- 1 1/2 l water
- 1 kg fijne kristalsuiker
- schone flessen met dop
Werkwijze:
Meng het water met de suiker en breng het aan de kook. Laat het 20 minuten goed pruttelen en laat het daarna afkoelen. Pluk van de seringentrossen de bloemetjes af. Voeg de citroenschijven en de seringen aan de siroop toe. Laat een dag of drie in de pan staan om te trekken. Haal de citroen en de seringenbloemen eruit en zeef de siroop. Giet de siroop met een trechter in de schone flessen. Je kan de siroop ongeveer een jaar bewaren. Meng voor limonade de siroop met water. Ook lekker als smaakmaker in yoghurt.
Beste ik heb een vraagje. Kan je seringen invriezen?
BeantwoordenVerwijderenAlvast bedankt voor je reactie.
Mvg
Inge
Heb dit nog nooit gedaan. Misschien eens uitproberen. Succes!
Verwijderen