Kerstpavlova met granaatappel

Als je bakt heb je vaak geen volledige eieren nodig, maar enkel de eierdooiers. Het is dan zonde om altijd het eiwit weg te smijten, zeker als je weet dat je er eigenlijk een heerlijke pavlova mee kan maken. Bovendien vergt het helemaal niet veel werk. Je moet enkel een beetje geduld hebben want de pavlova heeft een lange baktijd en afkoeltijd nodig. Het is trouwens een origineel alternatief voor een kerstbuche! Wij zijn er alvast fan van! :)

Sorry voor de taartschotel, maar we moesten de pavlova nog kunnen transporteren!
Ingrediënten:
- 8 grote eiwitten
- snuifje zout
- 500 gr fijne kristalsuiker
- 1 el maïzena
- 2 tl azijn
- 1 tl rozenwater
- 2 granaatappelen
- sap van een halve citroen
- 5 dl slagroom

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 180°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Teken een cirkel met een doorsnede van +/- 20cm.

Klop de eiwitten en het zout tot het schuim in pieken blijft staan. Klop er lepel na lepel de suiker door tot het schuim stijf en glanzend is. Spatel er luchtig de maïzena, de azijn en het rozenwater door. Schep het schuim in de cirkel op het bakpapier en maak de boven- en zijkant min of meer glad. Zet de meringue in de oven en verminder de temperatuur tot 150°C. Laat het schuim 1u45 bakken. Zet de oven uit en laat de pavlova in de oven volledig afkoelen, maar zet de ovendeur op een kier. Wanneer de meringue is afgekoeld kun je hem in een luchtdichte verpakking ongeveer  een week bewaren.

Halveer een van de granaatappelen en pers de helften uit (ik gebruikte gekocht granaatappelsap!). Breng het granaatappelsap en het citroensap in een pannetje aan de kook en laat een paar minuten inkoken tot het stroperig wordt. Zet de pan van het vuur en laat de siroop afkoelen.

Klop de slagroom op tot hij dik, maar niet te stijf is. Hij moet luchtig en zacht zijn. Leg de pavlova omgekeerd op een grote platte schaal, trek het bakpapier van de bodem en schep de slagroom op het witte schuim. Je hoeft dit niet netjes en regelmatig te doen.

Halveer nu de tweede granaatappel. Houd een helft met het snijvlak naar beneden en sla erop met een houten lepel. Na een tijdje beginnen de granaatappelpitjes eruit te vallen. Strooi ze over de room. Tot slot sprenkel je er ook de rode siroop over.

Dit receptje is voor 10 tot 12 personen.

Smakelijk!

Bron: Nigella 'Hoe word ik een goddelijke huisvrouw?'

Reacties

  1. Was superlekker!
    Ik ga dit recept zeker en vast een keer uitproberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb de kerstpavlova met granaatappel uitgeprobeerd. Superlekker en gemakkelijk om maken. Mijn kinderen zagen het resultaat en noemden me een banketbakker. Mijn zoon gaat het nu zelf uitproberen toen ik hem vertelde hoe het moest. Niet te geloven dat het zo eenvoudig en zo lekker is. Ik maak het zeker nog eens als mijn dochter volgende week terug is uit Sevilla. Dank je wel tafelfee..... Maria.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. We zijn superblij Maria dat je dit recept hebt uitgeprobeerd en dat het succesvol is geweest!
    Fijne feestdagen met je ganse gezin.

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten