Oosterse granola

Tijdens de open boekdagen van Standaard boekhandel ben ik natuurlijk met 2 kookboeken naar huis gekomen. Een ervan was 'Vegarabia', deze stond al een tijdje op mijn lijstje. Wat ik ook al lang eens wou doen, was zelf mijn granola maken. Gezien ik al een jaartje weinig of geen brood eet bij het ontbijt maar granola of havermout, wou ik dat eens zelf fabriceren. En ja, er stond een granola recept in met een oosterse toets. Maandagavond was het zover!

Recht uit de oven, nog gedroogde vruchten toevoegen!
Een superlekkere granola is het resultaat.

Granolabasis:
- 250 g havermout
- 60 g zonnebloempitten
- 60 g sesamzaad
- 150 g hele blanke amandelen
- 60 g  bruine basterdsuiker
- 1/2 tl zeezout
- 1 tl kaneel
- 1/2 tl gemberpoeder
- 100 g ongezoete appelmoes
- 50 g honing
- 40 ml granaatappelmelasse
- 1 el plantaardige olie

Extra's:
- 100 g pistachenoten, grofgehakt
- 100 g gedroogde zure kersen( geen geglaceerde)
- 80 g krenten ( ik gebruikte gele rozijntjes)
- 2 volle el rozenwater( meer of minder naar smaak)
- 1 1/2 el gedroogde rozenblaadjes ( optioneel)

Verwarm de oven voor tot 150° C.

Doe de havermout met de zonnebloempitten, het sesamzaad, de amandelen, de suiker, het zout en de specerijen in een grote kom.

Klop de appelmoes met de honing, de granaatappelmelasse en de olie in een kleine kom voeg de droge ingrediƫnten toe en meng met je handen alles goed door elkaar.

Verdeel het granolamengsel over de bodem van een grote bakvorm. bak 45 tot 60 minuten in de oven totdat de granola een egale, diep goudbruine kleur heeft. Roer de granola om de 20 minuten even door. Let vooral goed op dat de randjes niet te bruin worden. Voeg de pistachenoten toe en laat de laatste 10 minuten mee roosteren.

Haal uit de oven en laat iets afkoelen. roer de kersen, de krenten en eventueel het rozenwater en de rozenblaadjes erdoor. Bewaar in een luchtdicht  afgesloten bakje (of zo een mooie weckpot met deksel).


Bron : 'Vegarabia'  Greg en Lucy Malou



Reacties