Chili con carne

Dit is een gerechtje dat ik jaarlijks eens klaar maak. Meestal naar de zomer toe. Dit doet een mens al dromen van vakantie, vind je niet? Vroeger was er in het Oudburg in Gent een super lekkere Mexicaan, jammer genoeg heeft die enkele jaren geleden zijn deuren gesloten. Met ons gezin zijn we daar vroeger toch meer dan eens gaan eten. Ook mijn kinderen weten deze keuken te appreciƫren. Meestal maakte ik het gerecht klaar volgens het boek van Jeroen Meus. Onlangs bracht ik echter een nieuw kookboek mee 'A Simple Table' van Michele Cranston. Direct markeerde ik gerechtjes die ik wou uitproberen, waaronder deze chili con carne.



  IngrediĆ«nten:
- 2 el olijfolie
- 1 ui, gehakt
- 3 teentjes knoflook, geperst
- 2 grote chilipepers, zonde zaad en fijngesneden
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl korianderpoeder
- 1 tl gedroogd paprikapoeder
- 1 tl gedroogde oregano
- 500 g rundergehakt
- 2,5 dl groentenbouillon
- 400 g gehakte tomaten uit blik
- 2 el tomatenpuree
- 1 el soyasaus
- 1 kaneelstokje
- 400 g rode kidneybonen
- 1 rode paprika (300 g) in blokjes gesneden

- 150g magere zure room
- verse koriander

Werkwijze:
Verhit de olie op matig vuur in een grote pan met dikke bodem. Voeg de ui, knoflook, chilipeper, het komijn-,koriander- en paprikapoeder en de oregano toe. Bak alles 5 min. tot de ui zacht is en de specerijen geurig zijn.
Voeg het gehakt toe en bak het al roerend in 5 min. bruin en rul. Doe dan de bouillon, tomaat, tomatenpuree, sojasaus en het kaneelstokje in de pan. Breng het geheel aan de kook. Leg het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat het mengsel 1 uur sudderen tot het gehakt helemaal gaar en de saus ingedikt is. Roer af en toe.
Haal het deksel van de pan en roe de kidneybonen en paprika erdoor. Doe het deksel weer op de pan en laat de chili  nog 20 min. sudderen. Verdeel hem over vier kommen en schep er wat zure room op. Bestrooi tenslotte met verse koriander. Bij gebrek hieraan heb ik platte peterselie gebruikt.

Reacties