Oma's vlaai

Zoals jullie misschien wel weten, wonen we in Oostakker. En al sinds ik me kan herinneren is er de dinsdag na de Augustuskermis een Oogststoet die door de straten trekt. Zowel mijn moeder als ik hebben in de loop van de jaren al meegelopen in die stoet.  Nu wil de traditie dat die dinsdag ook wel Vlaaiendinsdag genoemd wordt. Er zit dus niets anders op dan een lekker stukje vlaai te eten die dag.  Mijn oma maakte vaak vlaai volgens een receptje dat ze eens in een tijdschrift gevonden had. Ook nu is ze nog steeds verzot op vlaai. Dus we kunnen haar geen groter plezier doen dan een stukje zelfgemaakte vlaai meenemen als we bij haar op bezoek gaan. En als we mijn oma mogen geloven: dit is nog steeds de beste vlaai die ze ooit gegeten heeft!


Ingrediënten (voor 1 kom):
- 1 l melk
- 150 g bruine suiker
- 150 g peperkoek
- 150 g speculoos
- 3 el kandijsiroop
- 4 mespuntjes kaneel

Werkwijze:
Verkruimel de speculoos en de peperkoek en doe alle ingrediënten samen in een kookpot. Zet op een zacht vuur en breng aan de kook. Blijf voortdurend roeren tot het mengsel indikt.
Vet een vuurvaste schotel in met boter en giet er de mengeling in. Laat een nacht afkoelen.
De volgende dag kan je de vlaai gedurende 1u afbakken in een voorverwarmde oven van 175°C.

Reacties