Venkelsoep

Vandaag, geen grauwe dag met een hemel die grijs zit. Deze morgen scheen het zonnetje zelfs. Iedereen moest dus vandaag extra energie op doen. Gaan wandelen, werken in de tuin. Veel tijd om te koken was er dan misschien niet. Waarom dan eens geen soep op het menu?  En niet zo maar een soepje, neen een venkelsoepje met ouzo! Ja jullie lezen het goed, we voegen een geut ouzo toe aan onze soep. Hierdoor is de smaakbeleving nog intenser. Venkel gaat namelijk héél goed samen met anijssmaken. 

 


                
Ingrediënten:
- 2-3 venkelknollen
- 250 g bloemige aardappelen
- 1 ui
- 2 el olijfolie
- 700 ml groentebouillon
- 4 kaffirlimoenblaadjes
- 1 steranijspeul
- 250 ml melk
- 1-2 el ouzo
- zout
- peper, szechuanpeper
- 150 ml melk

Werkwijze:
Spoel de venkelknollen (600 g) af en maak ze schoon. Hak het loof fijn en leg het opzij. Snijd de knollen verticaal in vier delen, snijd de kern weg en snijd de venkel dan dwars in plakjes van 1/2 cm cm dik. Schil de aardappelen, spoel ze af en snijd ze in stukjes. Schil 1 ui en snijd hem fijn. Bak de stukjes ui in 2 el olijfolie tot ze glazig zijn. Voeg de venkelplakjes toe en laat ze al roerend 2 minuten meebakken. Voeg de groentebouillon toe en breng alles aan de kook. Snijd enkele keren in de rand van de limoenblaadjes en voeg ze samen met de anijspeul toe aan de bouillon. Laat de groenten met het deksel op de pan 20 minuten koken. Haal dan de specerijen eruit. Voeg de melk toe en pureer de soep glad. Giet er eventueel nog wat bouillon bij. Breng op smaak met de ouzo, zout, peper en szechuanpeper. Verhit opnieuw. Warm intussen 150 ml melk op, op smaak gebracht met zout, peper en szechuanpeper. Schuim op met de melkopschuimer. Giet de soep in voorverwarmde kommen, schep het melkschuim erop en bestrooi met venkelgroen. 

Bron: 'Creatief koken met Groenten' Bettina Matthaei

Reacties