woensdag 17 januari 2018

Bonte groente in gelei

Wat stond er bij jullie met de jaarwisseling op het menu? Op Oudejaar waren wij maar met ons tweetjes, onze kinderen vieren dit met vrienden dus was er voor ons gewoon zelfgemaakte vol au vent. Op Nieuwjaarsdag waren ze wel allemaal paraat. Nu had ik het idee gehad om het mijzelf eens gemakkelijk te maken en een buffet te bestellen, maar mijn jongste zoon vond dit een minder idee. Hij was van oordeel dat ik het beter zelf maakte. Zo zie je maar dat mij weinig rust is gegund. Grapje! Het zou dus een eenvoudig klassiek buffet worden. Mijn inspiratie vond ik in een kookboek uit de jaren 80. Door de originele reclame van Delhaize die ik meermaals was tegengekomen op Facebook en waar men kerst viert in jaren 60/70/80 stijl dacht ik aan een tweetal oude recepten die indertijd echt wel succes hadden. Bonte groenten in gelei en Zwitserse hamtaartjes. Deze gerechtjes werden aangevuld met vlees en vis, zodoende was er voor elk wat wils. Vandaag krijgen jullie het recept van de bonte groenten en volgende week woensdag serveer ik jullie de hamtaartjes.



Ingrediënten:
- 1 kleine bloemkool
- 1/2 tl zout
- 300 g diepvries erwtjes en worteltjes, ik gebruikte groentenmacedoine (uit blik)
- 300 g maïskorrels (uit blik)
- 400 g roze garnalen
- 1 l citroensap
- 15 blaadjes gelatine
- 1/2 l magere vleesbouillon (gebruik gerust een keteltje van Liebig)
- 1/2 l witte wijn
- snuif zout, witte peper en wat cayennepeper
- paar druppels citroensap

Werkwijze:
Verdeel de bloemkool in roosjes en snijd vervolgens de stronkjes kort af. Stoom de bloemkoolroosjes. Indien je diepvries erwtjes en worteltjes gebruikt kook deze dan een 8-tal minuutjes. Laat uitlekken. Laat ook de maïs en eventueel de macedoine uitlekken. Besprenkel de garnalen met citroensap. Week de gelatine in koud water. Verhit de bouillon. Knijp de gelatine goed uit en los hem op in de hete bouillon. Roer er de witte wijn, het zout, de peper en de cayennepeper door. Maak de gelei pittig op smaak met citroensap en eventueel nog een snuifje zout.  Laat hem iets afkoelen. Spoel een vorm uit met koud water. Schenk er een laagje gelatine in. Schik afwisselend garnaaltjes en groenten in de vorm, vul elke keer aan met wat gelei. Vul de volledige vorm op deze manier. Laat de garnalen- en groentegelei een paar uur in de koelkast stevig worden. Bekleed een bord met wat sla. Dompel de vorm even in heet water. Stort de gelei op de sla. 

Bron: Het grote boek met de heerlijkste salades en koude schotels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...