woensdag 25 januari 2017

Nieuwjaarsdrink Davidsfonds

Ja zondag was het het opnieuw 'Toast Literair' van het Davidsfonds. Dan worden er over heel Vlaanderen op dezelfde dag activiteiten georganiseerd. Wij hadden een spreker die verhalen kwam vertellen bij de zwarte kaars. Nadien boden wij de leden een nieuwjaarsdrink met hapjes aan. Ditmaal koos ik niet enkel voor koude hapjes, maar ook voor warme hapjes, gezien de koudere temperaturen. Ik maakte alvast enkele toasts, een lekkere kom soep en ook een warme pastabereiding. Deze week krijgen jullie foto's en recepten van het soepje, een lepeltje met haring en de toast.



Soepje van witloof en prei met appel 

Ingrediënten:
- 1 kg grondwitloof
- 1 witte ui, grof gesneden
- 2 teentjes knoflook, geperst
- 1 el olijfolie
- wit van 2 preien (ik gebruikte er 3)
- 1 grote zoete appel, geschild en in stukjes
- 1 1/2 l groentenbouillon
- een snuifje kurkuma
- zwarte peper
- verse bieslook, fijngesneden

Werkwijze:
Snijd het witloof middendoor en verwijder het onderste harde gedeelte, want dit smaakt bitter. Snijd het witloof in stukken.
Stoof de ui en de knoflook aan in olijfolie. Voeg de prei en appel toe en stoof een 3-tal minuten. Voeg het witloof toe en stoof nog heel even mee. Niet te lang, want dan wordt de soep bitter.
Voeg de groentebouillon, kurkuma en flink wat zwarte peper toe en laat 20 minuten sudderen.
Mix en werk af met verse bieslook.
Voor het opdienen liet ik er ook nog een druppeltje room invallen.

Bron: Nooit meer diëten deel 2  van Sandra Bekkari

Lepelhapje met rode biet en haring

Ingrediënten:
- 1/2 witte ui, fijn gesneden
- 1 appel, geschild en fijn gesneden, wat citroensap tegen verkleuren
- 1/2  voorgekookte rode biet, fijn gesneden.
- 1 potje haringfilets, in kleine blokjes gesneden
- zure room
- dille

Werkwijze:
Meng de ui, de appel en de rode biet.
Klop de zure room lichtjes los met wat peper en zout.

Plaats de mengeling op een lepeltje. Doe er een toef zure room op. Werk af met wat fijngesneden dille.

Toast met pesto en tomaat en mozarella

Ingrediënten:
- 1 bol mozarella
- potje groene pesto
- enkele kerstomaatjes
- 1 toastbrood

Werkwijze:
Snijd de bol mozarella in plakken, en in kleinere stukjes.
Snijd de tomaten in schijfjes niet in stukjes.
Smeer 1 kant van het toastbrood in met wat groene pesto. Leg er in de 4 hoeken een stukje mozarella op en beleg met een stukje tomaat. Plaats er een 2 de snede brood op met pestokant naar de binnenzijde. Plaats tussen de tafelgrill en houd de duur in de gaten.

Ik vond dit een ideale manier om mozarella/tomaat te gebruiken op een winterse receptie.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...