Italiaanse jachtschotel

In het Italiaans noemt men deze schotel 'torta del pastore'. Het lijkt wat op een Britse 'shepherd's pie'. Deze ovenschotel komt uit het kookboek van Gino D'Acampo. Ik vind dat deze kok fantastische gerechten klaarmaakt. In mijn boekenkast staan denk ik 6 kookboeken van zijn hand. Allemaal meer dan de moeite waard. Vandaag heeft mijn dochter dit receptje klaargemaakt. Ere wie ere toekomt. Dit is een ideaal gerechtje voor als het wat kouder is. Je kan het eventueel de avond voordien bereiden en dan gewoon 's anderendaags in de oven goudbruin bakken. Zo heb je eens een avond minder werk!



Ingrediƫnten:
Voor 6 personen
- 5 el olijfolie
- 1 grote ui, fijngesneden
- 3 wortelen fijngehakt
- 70 g kleine champignons, doormidden
- 500 g rundergehakt
- 1 glas droge rode wijn
- 500 g tomatenblokjes uit blik
- 6 basilicumblaadjes
- 700 g zoete aardappelen, fijngehakt
- 30 g gezouten boter
- 1/2 dl volle melk
- 150 g versgeraspte Parmezaanse kaas
- zout en peper

Werkwijze:
Verhit de olijfolie in een grote pan en smoor ui, wortel en paddenstoelen in circa 10 min. gaar. Voeg het rundergehakt, zout en peper toe en roer alles 5 min. met een houten lepel om te zorgen dat er geen klonten ontstaan.
Doe de wijn erbij en laat het vlees af en toe roerend 10 min. sudderen tot de alcohol is verdampt. Voeg de tomaten en het basilicum toe. Proef of er zout of peper bij moeten en laat de saus in de open pan op halfhoog vuur 30 min. sudderen. Roer af en toe.
Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Kook de zoete aardappelen in kokend water met zout gaar. Giet ze af. Stamp ze fijn en voeg boter, melk en 100 g parmezaan toe. Doe er zout en peper naar smaak bij en klop de massa 2 min. op laag vuur tot het een romige puree is.
Schep de vleessaus in de schaal of de schaaltjes en verdeel er rustig de puree overheen. Het vlees moet geheel zijn bedekt. Maak met een vork kleine pieken op de puree en strooi de overgebleven parmezaan eroverheen. Zet de schaal 20 min. in het midden van de oven tot de bovenkant knapperig en goudbruin is. Serveer het gerecht direct en geniet ervan met je vrienden.

Reacties