Bananencake met zure room

Iedereen heeft dit zeker al eens meegemaakt. Oeps ineens zijn de bananen overrijp. Althans om ze nog zo te eten. Waarom dan eens niet deze heerlijke cake maken? Deze cake stond in het boek 'Kaneel en Kardemon' van Anne Shooter. Een boek vol heerlijke Oosterse smaken, zie mijn Granaatappel-amandelcake met rozensiroop, één van onze eerste blogpostjes.
De cake viel heel erg in de smaak van mijn markant leden alsook van mijn medestudenten van de Spaanse les. De cake is zeker voldoende voor 12 personen.



Ingrediënten:
- 150 g boter op kamertemperatuur + extra om de vorm in te vetten
- 180 g fijne suiker
- 3 eieren
- 4 heel rijpe bananen, geprakt
- 120 ml zure room
- 350 g bloem
- 1 volle tl zuiveringszout
- 1/2 tl zout
- 100 g walnoten of chocoladedruppels (of beide)
- bananenchips, fijngehakt om te garneren

 Voor de botercrème:
- 60 g boter op kamertemperatuur
- 150 g poedersuiker
- 1 el zure room
- 1 el ahornsiroop

Werkwijze:
Verwarm de oven voor op 175°C.
Klop de boter met de kristalsuiker in 10 minuten bleek en romig, voeg de eieren één voor één toe en klop goed na elk ei. Meng de geprakte banaan en de zure room erdoor. Spatel de bloem, het zuiveringszout en het zout erdoor, gevolgd door de walnoten en/of chocoladedruppels. Schenk het beslag in de bakvorm.
Bak in 50 minuten in de oven gaar, tot een satéprikker er schoon weer uit komt. Laat in de bakvorm afkoelen tot kamertemperatuur en keer om op een taartrooster.
Maak intussen de botercrème. Meng de boter met de poedersuiker, de zure room en de ahornsiroop in een kom en voeg eventueel meer poedersuiker toe om een dikke crème te maken.
Bestrijk het afgekoelde bananenbrood met de botercrème en garneer met de fijngehakte bananenchips, walnoten en/of chocoladedruppels.
Smakelijk!

Reacties

  1. Ziet er een overheerlijk alternatief uit voor bananenbrood! Ik zal met plezier enkele bananen 'vergeten' ;-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten