Cheesecake met druiven

Onlangs waren wij uitgenodigd op een barbecue met enkele vrienden van mijn echtgenoot. Studievrienden van de tijd toen hij nog op de universiteit zat. Dus ja, al vele jaren geleden. Wij mochten onze voetjes onder tafel schuiven, maar er was mij wel gevraagd of ik voor het dessert wou zorgen. Met veel liefde heb ik dit aanvaard en ik maakte alvast twee taarten. De eerste was een chocoladetaart met wortel en als tweede maakte ik deze cheesecake. Deze won met ruime voorsprong! In het oorspronkelijk recept worden de druiven geroosterd, maar die van mij waren te klein en ik heb een andere oplossing gezocht. Ik heb mijn kleine druifjes gespoeld en afgeritst van de tros en vervolgens heel lichtjes bestrooid met wat suiker en wat limoensap over gedaan.  Ik heb ze dan voor het serveren zo op de cheesecake verdeeld samen met de pijnboompitten en ik vond dit superlekker. Het is op deze manier iets frisser!



Ingrediƫnten:
- 250 g koekjes (ik gebruikte speculooskoekjes)
- 150 g boter
- 2 limoenen (biologisch)
- 1 vanillestokje
- 500 g roomkaas
- 200 g suiker
- 5 eieren
- 300 g zure room
- 400 g blauwe druiven
- 100 g pijnboompitten

Werkwijze:
Maal de koekjes fijn. Smelt de boter en meng hem met de koekkruimels. Verdeel het koekmengsel over de bodem van een springvorm en druk het goed aan. Vet de rand van de springvorm licht in. Zet de springvorm ca. 30 minuten in de koelkast.
Was de limoenen met heet water en wrijf ze drog. Rasp er de schil vanaf. Splijt het vanillestokje en schraap er het merg uit. Klop de roomkaas ca. 5 minuten met de suiker, de limoenschil en het vanillemerg. Verwarm de oven voor op 200°C (hetelucht 175° C).
Voeg al kloppend een voor een de eieren toe aan het roomkaasmengsel. Zorg dat ieder ei steeds goed is opgenomen alvorens het volgende ei toe te voegen. Klop als laatste de zure room erdoorheen. Breng het mengsel eventueel op smaak met wat limoensap. 
Verpak de buitenkant van de springvorm strak in 2 lagen aluminiumfolie zodat de vulling er niet uitloopt. Schenk het roomkaasmengsel in de springvorm en zet de springvorm in een braadslee die voor de helft is gevuld met water. Bak de cheesecake ca. 1 uur in de oven tot hij net niet meer vloeibaar is in het midden.
Neem de cheesecake uit de oven en verwijder het aluminiumfolie. Laat de cheesecake in de koelkast helemaal afkoelen.
Verwarm de oven voor 225°C/200°C. Was de druiven en laat ze goed uitlekken. Spreid de druiven uit op een bakplaat. Rooster de druiven ca. 20 minuten in de oven. Rooster de pijnboompitten in een droge pan op middelhoog vuur goudbruin.
Laat de druiven en de pijnboompitten goed afkoelen en verdeel ze over de cheesecake. Snij de cheesecake in punten en serveer. 

Bron: FOODIES maand september

Reacties

  1. Hallo, ik vroeg mij af welke grootte van springvorm je gebruikt. Groetjes Julie

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo Julie, ik maakte hem in een vorm van 23 maar 24 lukt zeker ook.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bedankt voor het snelle antwoord! Dit weekend wordt hij gemaakt. Ingrediƫnten staan al klaar :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Veel succes en laat ons gerust weten of hij in jullie smaak valt!

      Verwijderen

Een reactie posten