Tex-mex burgers met guacamole, chilisalsa en zure room

Vanaf vrijdag zal het voetbal regeren! Waarschijnlijk zal er vaak in groep naar het voetbal gekeken worden en zal er wat minder tijd uitgetrokken worden om te tafelen. Waarom dan niet eens kiezen voor deze héél lekkere hamburger. Je kan alles op voorhand maken. Juist op het laatste moment bak of gril je dan je hamburgers (wij opteren voor grillen, minder vet is altijd beter). Deze hamburger wordt met gemengd gehakt gemaakt, waardoor hij heerlijk sappig blijft. Ook door de combinatie met de tomatensalsa, de avocadocrème en de zure room heeft hij dat tikkeltje extra. Dus weg met de mayonaise en de ketchup, dit is de gezondere versie van comfort food!



Ingrediënten:
- 1 kg gehakt
- 3 tenen knoflook, geperst
- 1 kleine ui, fijngesnipperd
- 4 tl sambal oelek
- 1 el zoet paprikapoeder
- 4 tl gedroogde oregano
- zout en versgemalen peper

Serveren:
- 6 sesambroodjes
- kant-en-klare of zelfgemaakte guacamole
- kant-en-klare of zelfgemaakte tomatensalsa
- 150 ml zure room

Hieronder geven we jullie de 2 recepten om de guacamole en de tomatensalsa zelf te maken, zoveel lekkerder en gezonder.

Guacamole:
- 1 grote rijpe avocado
- 1 chilipepertje (ik neem altijd een roodje, heeft wat extra kleur), zaadjes verwijderd en in kleine stukjes gesneden
- 2 bosuitjes in fijne ringetjes
- 1 el fijngehakte verse koriander
- sap van 1 limoen (+/- 2 eetlepels)
- 2 el zonnebloemolie
- 1 tl zout

Meng alle ingrediënten in een foodprocessor. Wanneer jullie deze wat willen bewaren, bewaar dan de pit van de avocado in de guacamole, dan blijft deze mooi groen.

Tomatensalsa met chilipeper:
Deze salsa past ook met tortillachips, gegrilde vis, biefstuk of worstjes. Ook een ideaal bijgerechtje voor bij de barbecue.

- 4 rijpe trostomaten, ontveld en kleingesneden
- 2 tl sambal oelek
- 1/2 rode ui, fijngesnipperd
- 20 g verse koriander, fijngehakt
- 4 tl limoensap
- zout naar smaak

Meng alle ingrediënten door elkaar.


Bron: "Koken voor familie en vrienden" van Ainsley Harriott


Reacties