Gehaktbrood Wellington

Vandaag staat er een heerlijke ovenschotel op het menu. Ideaal om klaar te maken bij deze koude temperaturen. Zelf zou ik dit wel comfort food durven noemen, maar aan jullie de keuze. De meesten onder jullie kennen waarschijnlijk wel 'Beef Wellington', maar weten jullie dat je dit gerecht in plaats van met rosbief ook met gemalen rundsvlees (américain, zoals we in de volksmond zeggen) kunt maken? Het is een eenvoudig maar smaakvol gerecht. Toch oogt het ook feestelijk doordat we het deeg insnijden en overlappen, i.p.v. het gewoon in te pakken. Nog een voordeel is dat aardappelen en vlees samen in de oven kunnen, wat minder afwas hé!

 



Ingrediënten:
- 500 g puur rundergehakt
- 1 ui, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, gesnipperd
- 200 g bruine champignons, grof gehakt
- 2 takjes tijm
- 2 eieren
- 1 rol bladerdeeg
- 200 ml runderfond (ik gebruikte de fond van fundo)
- 1 kl maiszetmeel
- 1 el olijfolie
- peper en zout

- 800 g krieltjes
- 2 takjes knoflook
- 2 takjes rozemarijn
- 1 el olijfolie
- peper en zout

Werkwijze:
Fruit de ui en knoflook glazig in olijfolie. Voeg de champignons en de tijmblaadjes toe, stoof ze gaar, schep over in een kom en laat afkoelen. Blus de pan met runderfond en laat wat inkoken. Los het maiszetmeel op in een scheutje water, roer door de saus, laat binden en zet opzij.
Haal het bladerdeeg uit de verpakking en laat het even rusten. Meng het gehakt met de champignons en 1 ei, kruid met peper en zout en vorm er een lang gehaktbrood van. Verwarm de oven voor op 180°C.
Rol het deeg open en leg het gehakt in het midden, in verticale richting. Snijd het deeg aan weerszijden van het gehaktbrood dwars om de 2 centimeter in. Vouw de repen kruiselings over het gehaktbrood en druk ze even aan waar ze overlappen.
Klop het tweede ei los en kwast er et bladerdeeg mee in. Bak het gehaktbrood 40 minuten in de oven tot het bladerdeeg knapperig en goudbruin is.
Borstel de krieltjes schoon en snijd ze doormidden. Schik ze met de knoflookteentjes en de rozemarijn op een bakplaat, besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout en laat 30 minuten mee roosteren in de oven.
Warm de saus op. Serveer het vlees met de aardappeltjes en de saus.
Serveer er groene boontjes bij.

Bron: 'Toppers met gehakt' uitgegeven door Libelle bij Lannoo

Reacties