Magische aardbei-rabarbertaart

Met Moederdag wou ik toch zelf iets maken voor bij een kopje koffie. Veel tijd had ik echter niet, het was een super druk weekend. Vorig jaar had ik mij echter een klein bakboekje meegebracht met als titel 'Magische taarten'. Ik had daar toen al een taart uit gebakken om mee te nemen naar de les Spaans, maar jammer genoeg geen foto genomen. Ditmaal probeerde ik dus deze laagjes taart uit met rabarber en aardbeien. Altijd een super combinatie. Van de laagjes merk je niet zoveel gezien de flan gestort wordt op een voorgebakken zanddeeg. Ook de hoeveelheden in het boekje kloppen niet. Je hebt ruim voldoende voor 2 zulke taarten. Dus koop een extra rol zanddeeg of maak van het beslag de helft minder.




Ingrediƫnten:
Rabarbercompote
- 400 g rabarber, geschild en in stukjes van 3 cm
- 80 g rietsuiker
- 2 eetlepels water
Taart
- 250 g kant-en-klaar zanddeeg
- 1 vanillepeul
- 300 ml melk
- 3 eieren, gescheiden
- 90 g fijne suiker
- 35 g honing
- 90 g roomboter
- 80 g bloem
- snuifje zout
- 30 g amandelmeel
Garnering
- 275 g opgeklopte room
- 200 g aardbeien

Werkwijze:
Doe de rabarber met de rietsuiker en het water in een pan en kook op laag vuur tot het water helemaal verdampt is en de rabarber gaar is. Verwarm de oven voor op 180°C.
Bekleed de bakvorm met het deeg, dek dit af met bakpapier en leg er bakbonen op (om er voor te zorgen dat het deeg niet rijst tijdens het bakken). Bak de bodem 15 minuten in de oven.
Zet de oventemperatuur daarna op 150°C.
Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap de zaadjes er met een mes uit. Verwarm de melk met de vanillezaadjes en de lege peul. Breng aan de kook, haal meteen van het vuur en zet even weg. Klop de eierdooiers los met de suiker en honing tot het mengsel bleek wordt. Smelt de boter en schenk bij het eiermengsel. Roer de bloem en het zout erdoor en klop een paar minuten. Haal de vanillepeul uit de melk. Voeg geleidelijk de melk toe en klop tot het een glad beslag is. Klop de eiwitten stijf en roer ze met een garde voorzichtig door het beslag. Bestrooi de taartbodem met het amandelmeel. Schep de rabarber erop en schenk dan het beslag eroverheen. strijk met een mes de bovenkant glad en bak de taart 55 minuten in de oven. Laat afkoelen. Als de taart is afgekoeld, verdeel je de slagroom erover. Maak af met plakjes of hele aardbeien. Koud opdienen.

Bron: 'Magische taarten' door Christelle Huet-Gomez

Reacties